Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

lördag 24 december 2011

Seeing is believing - Att tro är att se!

Tradition i familjen är att se Polarexpressen på julaftons morgon. Min son, Emil och min fru Annika går upp i ottan och sätter på videon. Själv har jag inte sett den in sin helhet förrän i är, inte för att jag är morgontrött utan oftast för att jag samtidigt pysslar med annat. I är var det dessutom i 3 D, häftigt.

Har du inte sett den rekommenderas den för både barn och vuxna. En härlig film med kärlek, spänning, fantasi och hopp. Du kommer att "höra klockan" när du sett den...

Mantrat filmen igenom är "seeing is believing".

Avslutningen är magnifik när konduktören ånyo klipper barnens biljetter för tillbakaresan från Nordpolen. De fick några bokstäver redan vid utresan och på återresan kompletteras dessa till hela ord.

Följande ord klipps:

Learn, Believe, Rely on, Depend On, Count On och Lead.
(Lär, Tro, Lita på. Våga vara beroende av. Du är någon att räkna med och Led ditt eget liv.)

Ord och föresatser man skulle kunna bygga en hel ledarskapsutbildning kring. Vi behöver dem alla vid olika tillfällen och stadier.


En av slutmeningarna i den underbara Polarexpressen.
"Oroa dig inte om att hoppa på fel tåg utan istället - bara hoppa på!"

Du kan alltid fatta ett annat beslut senare:

EN FRÅGA TILL DIG:

Vad innebär Learn, Believe, Rely on, Depend On, Count On och Lead för dig?

Önskar dig en underbart fröjdefull jul!

onsdag 21 december 2011

Nya tider, gamla traditioner

"Våra utmaningar må vara nya. De instrument med vilka vi möter dem må vara nya. Men de värden på vilka vår framgång beror - hårt arbete och hederlighet, mod och rent spel, tolerans och nyfikenhet, lojalitet och patriotism  - de är gamla. De är sanna. De har varit den tysta drivkraften bakom utvecklingen genom hela vår historia."
så här inledde Barack Obama sitt installationstal. Fortfarande och alltjämt aktuellt...

Nu är julen snart här. En fast tradition för många. Allt ska vara som det alltid varit. Det är trygghetens band som håller oss kvar vid gamla traditioner och vanor. Men är allt värt att bevara. Är allt värt att hålla kvar och stressa fram. I år är dessutom helgen kort och snart vardag igen...

Vad kan du välja bort, om du inte redan gjort det. Att det inte är någon snö där jag bor (söder om Göteborg) kan jag inte påverka. Men ALLT det andra.





Vill hänga kvar vid Obamas ord kring "det sanna". Vad är det "sanna" för dig? Vad behöver DU ha för att må bra över julen? Skala bort det andra...

Och ta dig sedan tid att reflektera över året som gått. Vilka traditioner och vanor vill du behålla? Vilka nya vanor och traditioner vill du tillföra?

Snart är det nytt år, nya utmaningar "men de värden på vilka framgång beror..." står kvar.

Önskar dig en riktigt skön julhelg!

tisdag 22 november 2011

Kan du alltid prestera på topp?

Jag läser just nu fd höjdhopparen Patrik Sjöbergs intressanta biografi Det du inte såg. Mycket lättläst och öppenhjärtlig!

När jag kom till partiet då han beskrev hur han satte världsrekord fastnar jag i tanken. Till skillnad från vad alla trodde då och trott sedan dess var att han festade hela natten. Men inte denna gången skriver Patrik. "Svaret är enkelt. Jag var helt slut, fullständigt mentalt dränerad." 

Jag känner igen känslan när jag "gett allt", även om det flutit och känts lätt kommer känsla av att vara "helt slut".  Kan du känna igen dig...?

Väcker en fundering hos mig:  
Går det verkligen att prestera på topp varje dag, 
utan återhämtning, utan att stanna upp, utan att reflektera.

Patrik fortsätter i boken:

"Nu har jag hoppat högst av alla människor genom alla tider. Det finns ingen jävel som hoppar högre. Sedan dök andra, mer filosofiska tankar upp. Hur går jag vidare nu? Och vart?"

När du när dit du drömt om, när du nått ditt mål - vad är mer att hämta?

"Blir det roligare än så här, eller är det över nu? Och vad gör jag då?"

Men dagen efter hade grubblerierna skingrats och det fanns mer att ge...

Allt är tydligen övergående. MEN kom ihåg att njuta när du kan!

Vilka tankar tar du med dig? Själv blir jag enormt peppad av att läsa Patriks historia.

Rekommenderar att du tar tag i en bok också...

söndag 13 november 2011

Provläs årets julklappsbok.

Har du inga idéer för bra julklappar till nära, kära och medarbetare?

Provläs Receptbok för ett rikare liv här http://www.provlas.se/receptbok-for-ett-rikare-liv/



Och beställ sedan här!

Fler än 10 ex? E-posta till Liselotte.

lördag 12 november 2011

Energitjuvar som måste göras...

Fick frågan:  
Vad gör man med energitjuvar som ändå måste göras, där jag inte har något annat val? 

Hur vet du säkert att inga andra val finns?
På vilket sätt låter du "tjuvarna ta energi"?
Vad blir konsekvensen om du inte gör måste-sakerna? Bättre eller sämre. Eller ingen skillnad.

Och för vem är det ett "måste"? "Jag måste städa hela huset innan...", "Jag måste vara med när sonen tränar..." eller vad det nu kan handla om. För vem? Kanske är det ett sätt att döva det egna samvetet och fly från något annat. Att ställa sig dessa frågor sätter fokus på hur viktigt ditt "måste" är.

Det finns förstås "måsten" (jag är ingen "du ska bara göra det du vill"-coach) eller som jag ibland säger "GLVP-lägen" (GillaLägetVar-positiv). Det är saker som OM de inte görs idag blir det ännu mer jobb, dyrare, tråkigare nästa vecka. Eller jobbet försvinner helt enkelt inte. Kan du delegera? Göra det tillsammans med andra? Starta nu och göra bara 10 minuter (1%) om dagen, vilket gör att även den jobbigaste sak är gjord efter en tid.

Och ALLT är övergående, även om tanken ibland känns väldigt avlägsen. Försvinnande många måsten är egentligen inte så viktiga trots allt...

torsdag 29 september 2011

Försvara ditt ego till vilket pris som helst

Stod på Bokmässan förra helgen och signerade min nya bok. Träffade många intressanta människor, kända och mindre kända, med olika bakgrund och olika mål. Gemensamt var dock flera spännande och lärande samtal. Att själv vara öppen och med nyfikenhet fundera över hur andra tänker och resonerar ger alltid nya perspektiv.

Jag anser att jag själv är öppen och flexibel, men mötte människor som ändå fick mig att tvivla. En del är mer slutna och "har bestämt sig" men ska ända ta en diskussion, oavsett priset. Målet verkar vara att övertyga om sin åsikt. Men, då har de kommit fel när jag sätter den sidan till.

Jag vänder istället snyggt tillbaka genom att ställa en fråga: Hur menar du då? På vilket sätt? Men om det var så här...? Jag hade en man inne i montern som gick igång rejält. Visade inte det minsta på att förändra sin egen syn och lyssnade inte speciellt på vad jag sa, han gick bara på i ullstrumporna. Intressant...


Sannolikt sa de säkert så om mig med: "Han har redan bestämt sig för att vara en sådan där positiv och lycklig coach..."

Är det så att vi måste försvara vår position och vårt ego?

För det är väl vad vi gör när man säger saker som: "det är för sent att förändra" (personen är kanske ca 40 år), "vår familj har alltid..." (anledningar och historien blir ursäkter att dölja sig bakom) eller "strukturen på arbetsmarknaden är sådan..." (en härlig generalisering som får dig att behålla dina valda sanningar...).

Det är helt okej att vara den du är, göra det du gör. Så länge du gör det för att du gillar det eller mår bra. Annars gör något annat, sluta klaga på omständigheterna.

onsdag 28 september 2011

Jag älskar ärter!

Sitter och skummar igenom en hög med för mig "udda" tidningar. Fastnar bl a i KP, Kamratposten. Mycket intressant tidning. Jag förstår att den har sina läsare och funnits länge...

Läser en insändare från en 11 årig tjej under "PRAT". Rubriken är "Jag älskar ärter!"

Hon skriver om att hon får kommentarer om att hon gillar ärter.

"...en del tittar på min tallrik (när hälften är täckt med ett berg av ärter) och säger typ: 
Åh gud, vad äckligt, varför äter du ärter?"

Möter du också människor som kommenterar vad du gör, hur du beter dig, ser ut och kanske vem du är? Behöver vi svara upp på detta eller ens lyssna? Troligen gör vi det medvetet eller omedvetet.

Tipset från signaturen "Ärter = mums" är följande:

1. Prova! Det är faktiskt INTE så äckligt.
2. Om du nu tycker att det är äckligt, håll det för dig själv!

Klokskap från 11 årig tjej som absolut gäller oss alla, 25, 46 eller 58.
Något att tänka på och agera efter.

Vad kommer du att prova framöver istället för att äcklas?



"Jag är inte här på jorden av en slump. Jag är här för ett visst ändamål, 
och det ändamålet är att växa till ett berg, inte att krympa till ett sandkorn."
Og Mandino

tisdag 27 september 2011

Receptet för Morberg

Hade många roliga besökare i montern på Bokmässan i helgen bland andra Per Morberg... Han blev mer sugen på att skaffa en Segway än min bok. Per är själv aktuell med nytt matprogram och ny kokbok i höst.

Gillar hans hemsida skarpt, kolla in här: http://www.permorberg.com/

Per Morberg testar Segway i RB Publishings monter på Bokmässan i Göteborg.

Var noga med vad du tankar

Att hjärtat slår och du andas är något du inte behöver tänka på och gäller för de allra flesta. Att sova, vara vaken, äta och dricka gör vi också ofta utan att tänka så mycket.

Frågan är ändå: Vilka tankar tankar du i tanken?
Det var med denna fråga jag mötte mässbesökarna på Bokmässan i helgen. Vad tankar du?


Lanserade min nya bok Receptbok för ett rikare liv. Personligt ledarskap. Många var de som ville passera med kommentarer som: "ytterligare en kokbok" eller "är inte intresserad av matlagning". Har jag nått fram då, eller?

Själv blir jag förstås glad. Att boken är rutig är ingen slump ;-)

Samtidigt funderar jag på hur vi går omkring i livet, utan att stanna upp, utan att reflektera, ja utan att ens ta in det som är sant. Eller i alla fall, närmare sanningen. För som bekant sitter skönheten (och sanningen!) i betraktarens ögon.

Kanske ska vi vara lite mer noga med vad vi tankar i tanken. Våra sinnen är igång hela tiden och du har alltid ett val. Alltid!
Du kan välja det som hjälper eller stjälper, men frågan är om du alltid är så medveten som du skulle vilja vara.

Är du också sugen på att se över dina recept, finna nya och nå mer balans och framgång.
Kolla in boken här: Receptbok för ett rikare liv.

måndag 22 augusti 2011

Recept för äkta vänskap

"Some people come in to your life for a reason, some people come in to your life for a season, some people come in to your life for a lifetime."

Vem är vem? Vad är den riktig vän?

Fick nedanstående bild av vår granne Linda mittöver åkern. Hon hade klippt ur den ur en Metro från veckan som varit: Recept för äkta vänskap. (Tack Linda och Bo Grapenskog som står för insändaren).



Vilket är ditt recept?




Apropos recept. Snart kommer min nya bok "Receptbok för ett rikare liv. Personligt ledarskap" ut. Du kan beställa den redan nu... 



Kolla här: http://www.passionochperspektiv.se/?artnr=60028&cat_id=61

onsdag 10 augusti 2011

Att Inte anstränga sig, ingen är tondöv...

Så enkelt och så svårt. Det här handlar om att inte anstränga sig och slappna av och "go with the flow".
Ingen är tondöv.
Kolla denna, en av många strålande TED-talks.


söndag 17 juli 2011

Träning i vardagen

Hur finner du tid till att träna? Hur får du tråkiga saker gjorda?

Ibland kan du göra "två saker på smällen"... Idag startade jag min söndagsmorgon lite seg. Men jag VET att efter en morgonpromenad med hundarna har jag haft min "krafttimma" och är igång. Sagt och gjort, på med träningskläderna direkt. Ett par glas vatten, slängde i en maskintvätt av bara farten och kopplade sedan upp hundarna.

Uppvärmning: 45 minuters hundpromenad med fem morgonpigga clumberspaniels.

Hemkommen igen får tre av de större valparna mat, hästarna får vatten (som jag glömde att stänga av vilket blev en smärre översvämmning...). Lite mental träning också. Nästa projekt som väntat länge, en pall med 52 säckar pellets. Dags att ta tag i den.

Styrketräning: 832 kg pelletslyft.

Sedan var det dags för "egen tid". Träningsskorna var redan på. De första tre kilometrarna är tunga. Sen är jag i andra andningen. Ingen bra tid, men jag sprang hela vägen, 8 kilomter, gott nog. Och klockan är bara 10.


Kondition: 8 kilometer löpning.

Här behövs inga gymkort, sparringpartners eller träningstider att passa. Och att före frukost både gett kroppen och knoppen sitt känns bra. Är dessutom nöjd att pelletspallen som skymde min nylagda stenavsats till satsen är borta.

Segheten har byts mot lite go´ träningsstelhet och nöjdhet när jag du går in i duschen och sedan tar en härlig fruktsallad. Fortfarande lugnt i huset, min vackra fru sitter och tar långfrukost...

Härliga söndag!

Vad blir din vardagsträning idag?

torsdag 14 juli 2011

En gång en vana, eller?

Började andra veckan i juni så bra. Uppe i Leksand, när Emil var på hockeyläger i Furudal, blev det löpning fem dagar. Sen då? Väl hemma igen. Bara den "vanliga" morgonpromenaden med hundarna.

Men idag var det dags igen. Min basrunda på 8 km, kändes lite seg men ändå skön. Sprang hela vägen. Är jag igång nu igen? Har jag kommit tillbaka till vanan?

På väg på den "vanliga" morgonpromenaden (Clumberspaniels, kolla in vår kennel.)


Man brukar ju säga en gång, ingen gång. Två gånger är två gånger och TRE gånger är en vana. Så det gäller att hålla i. Disciplin är nog den viktigaste ingrediensen oavsett vad det gäller. Kan låta tråkigt, men ack så välgörande.

Jag lovade för en vecka sedan att jag skulle starta blogga igen varje dag. Återigen handlar det om disciplin! Även om jag "fuskat" och lyft fram några gamla repriser från de över 400 blogginlägg det blivit på sajten...




Disciplin (från latinets disciplina - uppfostran, handledning, som i sin tur kommer från discipulus - lärjunge, elev). Uppfattas som synonymt med upprätthållande av ordning och regelföljande.  (Källa: Wikipedia)
    Vad kommer bli din nya disciplin idag? Vad kommer du att starta eller omstarta?

    måndag 11 juli 2011

    Livet blir enklare

    Känns som att vandra i det egna vardagsrummet. Ljum, lätt bris ger ingen svalka. Luften är ändå frisk. Fåglarna kvittrar. Gruset krasar under fötterna. Hundarna, fem stycken för dagen, börjar flåsa efter halva sträckan. Havet ligger näst intill spegelblankt. Jag andas in, håller andan och bara njuter. Och ut. Det är en härlig morgonpromenad i underbart väder. Det är livet när det är enkelt. Så varför göra det svårt.




    Visst är det underbart att ha den frihet som vi i Sverige har. Att kunna andas frisk, ren luft. Att kunna promenera i stort sett var vi vill. Att kunna röra sig utan rädsla för vad som möter dig runt nästa hörn.

    På gamla väggbonader kan man läsa:
    Sol ute, sol inne. Sol i hjärta, sol i sinnne.

    Svårare än så är det kanske inte, trots allt.

    Livet känns lättare när solen skiner. Bunkra upp, lagra och lägg på minnet. När det känns tungt framåt hösten. Lyft fram det ljusa du har i sinnet.

    torsdag 7 juli 2011

    Jag har bara regn hos mig...

    Vad är egentligen viktigt? 
    Att det regnar eller att solen skiner.
    Semester eller jobb.
    Gift eller ogift.
    Lång eller kort.
    Tjock eller smal.
    Ogräsfri rabatt eller vilt växande gröda.
    Alltid tip-top-skinande-rent i hemmet eller lite vardaglig oreda.

    ...

    Ibland får vi alla förmånen att ofrivilligt stanna upp. Reflektera. Ta lärdom. Ändra. Gå vidare.

    "Upp stiger solen torkar bort allt regn..."

    Gör vi alltid alla stegen. Nä. De flesta blir kanske istället stressade. Får högt blodtryck. Skyller på omständigheterna. Det är just detta som gör att du kanske inte snart är med i matchen längre...

    Fick i dagarna reda på att en av sonens "hockeypappor" fått en stroke. Kan inte gå, inte tala och förlamad i halva kroppen. Innan positiv, glad, men lite väl stressad och "på". Kanske var det detta som sa: "Stopp!". Jag vet inte.

    Men det får i alla fall mig att stanna upp och fundera. Vad är viktigt egentligen? Vad träter vi om de flesta gånger?

    Lite regn rensar luften och är en del av livet. Det är ingen som bara "Har regn hos sig...". Men om du inte stannar upp. Reflekterar, drar lärdom, ändrar och går vidare finns risken att regnet stannar...

    onsdag 6 juli 2011

    "Det går lika bra med selleri ..."

    Det är lätt att bli beroende. Det är lätt att hamna i en vana. Bra eller mindre bra det bedömer du själv.

    Oftast dock gör vi saker för att vi vinner på det, kanske inte direkt, utan indirekt. "Secondary gain" kallas det på psykologi-språk. Det är inte det du gör som ger dig den känsla du vill ha eller uppfyller ditt behov. Det är vad det du gör i sin tur ger dig.

    Det är inte cigaretten som du egentligen gillar, det är fem minuters avkoppling du vill ha. Det är inte vinet i glaset, utan känslan av "nu är det semester". Det är inte jobbet med att klippa gräset som är det roliga, utan berömmet eller känslan efteråt. Det är inte femte koppen kaffe du mår bra av, det är att få sätta dig ned en stund som ger avkoppling...

    Men, när du gjort något tillräckligt länge eller ofta blir det ett beroende och du "tror" då att det är ciggen, vinet, kaffet eller att du "måste" klippa gräset för att må bra.

    För är det inte trots allt må bra allt handlar om. Att bli sedd. Att bli uppmärksammad. Att ha en känsla av att vara någon. Att få höra att man gjort något. Och måste vi alltid göra något. Eller?

    Att klippa gräset kan handla om kärlek. Jag tycker inte alltid det är roligt, men jag vet att min fru uppskattar en fin trädgård. Att ta ett glas vin kan handla om att finna gemenskap, skapa och upprättahålla relationerna. Men som Verner & Verner sa på 80-talet: "Det går lika bra med selleri!"


    Vad är du beroende av som egentligen är något annat du vill åt? 

    Hur skulle du kunna uppnå det istället, på ett kanske mer positivt och hälsosamt sätt?

    tisdag 5 juli 2011

    Jordgubbarnas tid är här!

    Gör du inget, får du inget. Det är något som jag propagerar ofta. Inte minst till människor som anser att de inte får vad de förtjänat, de som inte uppnår det de vill eller som klagar på att rätt förutsättningar inte finns. 

    Under våren har jag verkligen gjort saker, startat en helt ny verksamhet rundturer, uthyrning och eventaktiviteter med Segway (www.segwayadventure.se). Ett nytt upplevelseföretag som människor talar om!

    Av denna anledningen har allt fokus varit på att utbilda, inspirera och coacha i min ordinarie verksamhet (www.relationsbyggarna.se), samt att övrig tid lägga fokus på strategi, vision och mycket praktiska saker för att driva igång den nya verksamheten. Det är med stolthet jag nu ser åtta duktiga anställda driva varje dags affär på Lilla Bommen i Göteborg...

    Detta är också anledningen till att jag inte bloggat på flera månader. Men nu ska det bli ändring.

    Läste en artikel om Petter Stordalen igår i Göteborgs Posten. Han är ägare till Choice Hotels kedjan och norsk mångmiljardär. Vill citera mannen bakom nya Posthotellet i Göteborg:

     
     ”Sälj de jordgubbar du har för de är  den enda du har att sälja!”  Orden är egentligen hans fars. Och visst, de är så rätt. ”Sen den dagen har jag aldrig mer klagat över något jag saknat eller jämfört mig med andra." fortsätter Petter.
     Vi saknar alla säkert något. Har säkert alla något att klaga över. Hittar säkert något som grannen, kollegan eller kompis har eller gör bättre. 
    Men... "sälj istället de jordgubbar du har för de är de enda du har att sälja."
    Vad får du själv för tankar kring denna devis?

    söndag 13 februari 2011

    Reel Wisdom: Lessons from 40 Films in 7 Minutes



    Bästa filmen när det gäller visdom. Inga citat utan klipp från 40 (!) olika
    klassiker. SE DEN!

    torsdag 20 januari 2011

    SISU-modellen: Hur tänker du nu?

    Tankar kommer och tankar går har du tänkt på det. Självklart, javisst. Men tänker du på det?
    Kanske inte förrän nu.

    Vilka tankar tankar du är en fråga jag ofta ställer när jag håller föredrag. Att bli medveten om vad du fyller på med för bränsle, med insikten om att det bara är en tanke och du kan när som helst tänka på annat. Självklart kanske. En träningsfråga, javisst. Jag lärde mig för många år sedan när jag jobbade med databasuppbyggnad, direktmarknadsföring och kundregister: SISU-modellen. Skit In Skit Ut.





    Funderingen blir då:
    Hur bra är du på att bryta felaktiga tankar och tankemönster?

    Hur tänkte du nu? Den frågar ställer min fru emellanåt. Klok fråga som, ställd med "rätt tillstånd" och nyfikenhet, kan få den andra personen (mig!) att stanna upp. Tänka på min tanke.

    Du får möjlighet att reflektera över tanken, vad den kom ifrån och vilka känslor den förde med sig... Något som vi kanske inte tänker på så ofta, även om det igen är självklart, eller?

    Hur tänker du nu?

    tisdag 18 januari 2011

    Beroende av vad?

    Kanske har du inte funderar i dessa banor, utan bara gör saker utan att inse att vissa saker du gör är du beroende av. Nu tänker jag inte på våra grundläggande behov som att äta, sova och gå på toaletten...

    Vi gör saker mer eller mindre medvetet, vårt neurologiska system har fyra sätt att få oss att göra saker på:
    - reflexmässigt
    - instinktivt
    - intuitivt och
    - analytiskt

    Du gör saker utan att tänka (reflexmässigt), utav en inneboende drift eller behov (instinkt), en en känsla (intuition) eller genom att reflektera och analyser (analytiskt). Våra vanor och beroenden ligger främst, när det är invanda och inlärda, på en mer känslomässig nivå.

    Frågan blir: Har du valt alla dina beroenden, eller har de bara uppstått genom "träning"?
    Sötsug ökar genom att du regelbundet äter söta saker. Att du äter mer vid varje måltid kan bero på att du vant kroppen vid större och fler måltider. Något som du säkert kan känna igen efter alla helgerna.

    Och kroppen säger ofta till om du lyssnar till signalerna. Då gäller det att bryta mönstret innan det blir ett beroende...


    Tänk på: Det som "kväver dig" kanske du en gång valt själv.

    Hur ser dina blodkroppar ut?

    Även ett positivt beroende kan gå till överdrift; för mycket träning går ut över det sociala livet, för starkt fokus på karriären gör att du missar din hälsa, för ivrig "späkning" när det gäller vad du äter gör att du missar njutningen i livet...

    Vilka beroenden har du och som hjälper dig att vara eller bli den du vill vara?
    Vilka beroenden tar dig åt fel håll, från dina mål?

    fredag 14 januari 2011

    Tankens kraft en fredag

    Redan tanken på att det är fredag gör att du slappnar av. Att bara säga "fredagsmys", som blivit svenskarnas nya begrepp för en lugn avslutning på en tuff arbetsvecka, gör att du går ner i varv. Kan detta stämma? Som vanligt, du som följer denna blogg. Prova själv!

    Säkert har du redan tänkt tankarna ovan.
    TGIF - Thank God It´s Friday. Och endorfinerna i kroppen har redan börjat göra sig redo.

    Prova denna enkla övningen: 
    • Sträck ut armen och låt någon annan lägga ett par fingrar på armen och pressa den nedåt.
    • Be den andra personer notera motståndet.
    • Samtidigt som du säger "Jag är stark och värdefull!" upprepa direkt efter varandra minst 5-6 gånger eller fler
    • ...samt växlar sedan över till att istället säga: "Jag är svag och värdelös!" och upprepar detta mantra minst lika många gånger efter vartannat.
    Vilken  förändring i styrkan i armen noterar ni?

    Något att "leka lite" med i kväll under myset... Tankens kraft och ord är starka tillståndsförändrare. Vilka ord väljer du? Tänk på det när det är måndag igen - äntligen måndag!

    torsdag 13 januari 2011

    Tre frågor för mänskligheten

    Jag har en engelsk vän som frågade sin 10 åriga son följande:
    Vilka tre råd skulle du vilja ge till andra människor?



    Svaren blev:
    1. Kärlek och att bli älskad tillbaka
    2. Gilla den du är!
    3. Ge aldrig upp: fortsätt framåt!

    Vilka råd skulle dina barn ge?  
    Fråga dem!



    Thanks Jane Talbo for the inspiration!

    onsdag 12 januari 2011

    Ursäkt är som plåster

    "Ta nu i hand och säg förlåt!" säger läraren till eleven som precis knuffat sin kompis. Hur många gånger har du och jag också fått höra detta: "Säg nu förlåt!" Hur många gånger har det också sagts med hård stackato-röst: "Förlåt, då...!" Utan tillstymmelse till känsla bakom, eller ens en tanke på att det jag gjort varit felaktigt.

    Är det vad förlåtelse är. Att säga förlåt. Men vad innebär det egentligen. Går det att genom ordet förlåt få ett dumt ord, en knuff, en stygg handling återkallad. Som att spela tillbaka bandet och fortsätta där man var innan det hände.

    "En ursäkt stoppar bara blodflödet, det läker inte såret." 

    Hur gör vi då för att läka såret? Går det att alltid förstå och förlåta fullt ut. Och tänk om det är lika svårt för båda: både att ge och ta emot förlåtelse. Den som sa eller gjorde det "dumma" som kräver ett förlåt kanske gjorde det med en god intention. Man kanske sa kommentaren i ett försök att vara rolig eller knuffade den andra personen för att man ville ha uppmärksamhet eller kontakt. Ett långfinger från ditt barn när du sagt något kanske istället ska tolkas "jag vill ha kontakt", "jag behöver prata..." eller "kan vi inte göra något tillsammans."

    Ibland känns det också som om det kostar att säga förlåt, men ibland kan det vara bra att bjuda på ett "förlåt" även om du inte anser dig själv skyldig. Det krävs oftast två för fred och försoning.




    Hur tänker du nu? 
    Vem skulle du behöva säga förlåt till för att "stoppa blodflödet"?

    tisdag 11 januari 2011

    Han ligger på en spik...

    Läste en underbar, men sorglig lite historia för ett tag sedan:

    En man gick en dag förbi ett hus där det satt en gammal dam i en gungstol. Bredvid henne satt en gammal man och läste medan han gungade. På golvet låg det en hund och gnällde som om den hade ont. När mannen gick förbi undrade han varför hunden gnällde.

    Nästa dag gick han förbi samma hus igen. Både den gamla damen och mannen satt i sina gungstolar och även hunden låg på sin plats. Och lät på samma sätt. Mannen som passerat förbi bestämde sig då för att om hunden fortfarande låg där och gnällde nästa dag skulle han fråga dem varför...

    Tredje dagen kunde han förfärrat konstatera att hunden fortfarande låg där och gnällde, situationen hade  inte förändrats. Mannen stod inte ut längre.


    "Ursäkta frun!" ropade han till den gamla damen. "Vad är det med er hund?"
    "Åh, han" svarade hon. "Han ligger på en spik..."

    Mannen som frågat såg förbryllad på henne och frågade: "Men om han ligger på en spik och det gör så ont, varför flyttar han sig inte då?"


    Den gamla damen log och svarade med mjuk farmorsröst:
    "Raring - det gör precis tillräckligt ont för att han ska gnälla över det, men inte tillräckligt ont än för att han ska flytta sig!"


    • Vad har du i ditt liv som skvaver som spiken?
    • Hur länge ska du låta det fortsätta?
    • När kommer dagen då du flyttar dig från spiken?
      

    Hunden på bilden har inget med historien att göra ;-)
    För fler härliga Clumberspaniels, kolla här: 
    www.sugarloaf.se

    måndag 10 januari 2011

    Frågornas fråga för att bli lyckligare

    Nu är alla helgerna över för denna gången. För många har det inte varit så många lediga dagar då helgdagarna varit på helgdagar ;-). Andra har tagit längre ledighet bland annat jag själv. Sedan kan jag inte vara ifrån mitt jobb ändå, mitt jobb är min passion. Mitt jobb sätter igång endorfinerna i kroppen.

    Att få inspirera, ge energi och skapa perspektiv för andra och samtidigt hela tiden utvecklas själv.
    Vad mer kan man begära?

    Ben Al-Shahar hävdar i sin bok "Lyckligare" att frågornas fråga är:
    Vad kan göra mig lyckligare? 

    Det gäller sedan att se svaren på följande tre frågor och hur de överlappar varandra.

    1. Vad är meningsfullt för mig?
    2. Vad är roligt?
    3. Vad är jag bra på?

    Samt slutligen ställa sig frågan: Vad är mitt kall?

    Efter ledighet brukar det oftast kännas lite tungt, men ändå kul att komma tillbaka till "vardagen" igen.

    Hur ser du på ditt jobb: Vill du känna mer lycka, se över frågorna ovan och se vad du kan ...


    Göra mer av...
    mindre av...
    börja med och 
    ...sluta med.

    för att bli ännu lyckligare... i alla fall känna mer tillfredsställelse med det du gör.

    Jag kan varmt rekommendera boken "Lyckligare" om du vill se närmare på begrepp som lycka, framgång, att vara lyckad och hur dessa hänger ihop. För fler boktips - kolla här!

    fredag 7 januari 2011

    Skapa din radar med ord om framtiden

    Nu har det gått en vecka efter nyår. Några nyårslöften är omvandlade till mål, andra är glömda. Eller som några resonerar: jag ger aldrig några löften för jag håller dem aldrig.

    Att formulera mål är att i ord åta sig någonting, och ord äger makten att skapa en bättre framtid. Ord är en av tre mentalt avgörande faktorerna; ord, kropp och fokus. Orden har alltså en tendens att styra vårt fokus och våra tankar. Ordet "sommar" får dig direkt igång att tänka i vissa banor. "Snökaos" ger andra tankar och därmed också känslor. Ord påverkar ditt fokus som dessutom har en tendens att visa sig i din kroppshållning.

    Ord som du uttalar, skriver ned - och kanske sedan glömmer. Oavsett har du satt fokus på ordet/målet likt en radar.

    Glöm din nyårslöften och sätt istället mål. Bli ännu mer konkret. Ge dig själv ett antal ord eller kortare meningar som tjänar som din radar för året. Vad kommer du ha uppnått när året är slut som skapat en skönare framtid för dig, både under året och när du är framme vid slutdestinationen.


    Så vilka ord använder du som kommer påverka dig under 2011? 
    Vad blir dina mål?

    torsdag 6 januari 2011

    En gåta med mening i

    Läser en kort historia i Stefan Einhorns bok Vägar till visdom.

    "En kvinna och hennes son är med om en bilolycka och förs med ambulans till akutmottagningen, där de möts av en sjuksköterska. Sjuksköterskan tittar på pojken och säger förskräckt: "Men det här är ju min son!" Hur är detta möjligt?"





    Vet inte vilka tankar du nu får. "Det måste vara ett misstag...", "Han är adopterad...", "... en okänd tvilling?". Men svaret är så mycket enklare.

    Våra hjärnor generaliserar, utelämnar och förvränger för att behålla "vår kartbild" intakt. Och visst är det så att de flesta (ja, inte du förstås...) tänker att sjuksköterskan är en kvinna. Och då sätter vi snabbt igång för att finna lösningen på gåtan.

    Men om det hade varit så enkelt, som det också är; sjuksköterskan är en man. Då är historien högst naturlig.

    Hjärnan hjälper oss gärna. Men ett av de största hindren (och samtidigt en förutsättning för att klara av att  leva) är att vi vill stänga loopar. Ser då till tidigare erfarenheter för att finna mönster. Och vips, så har du svaret!

    När hjälper dig dina erfarenheter och mönster? När stjälper dem dig?

    tisdag 4 januari 2011

    Motivation - överraskande fakta?!

    Se denna film som sätter fokus på motivation på ett nytt sätt.
    Motivation 2.0 med Daniel H Pink 

    Missa inte heller hans mycket läsvärda bok Drivkraft - den överraskande sanningen om vad som motiverar oss





    Kan behövas så här i början av året. Många tankar, mål och drömmar kanske snurrar i huvudet och du vet inte var du ska börja. Varför inte börja med filmen... ;-)

    måndag 3 januari 2011

    Arbete - utmaning eller lidande

    Livet är hårt och orättvist. Du ska jobba sedan dö. Drastiskt och förhoppningvis inte längre sant i nutidsmänniskan. Men ändå finns det där. Lidandet.

    Arbete. Läs ordet igen. Vad får du för associationer? Arbete.

    Redan Adam och Eva blev "förvisade till att arbeta i sitt anletes svett" när den härliga frukten var uppäten. Men arbete behöver inte vara lidande. Och för bästa resultat behöver vi finna glädjen.

    "Work made fun gets done" säger amerikanen. I sagans värld gör Tom Sawyer glädje av att måla ett långt plank. Mannen bakom begreppet "flow", Mihalyi Csikszentmihalyi, menar i sin modell att utmaningar krävs för att känna flytet. Och dessutom konstaterar han i sin forskning att människor har flest ögonblick och stunder av flyt just på jobbet.

    Med andra ord vi behöver hinder, utmaningar och lite "lidande" för att både göra bra ifrån oss och att må bra. Sen får inte detta ta överhanden förståss.

    Vad svarar du när någon frågar: Hur är det? Om svaren blir livet är en plåga, huvudet upp och fötterna ner, det går sin gilla gång tenderar också orden ofta sagda att bli sanna.




    Vad vill du ska bli sant för dig? Vad kan du göra för att utmana dig själv i jobbet? Hur kan du redan idag glädja dig åt det du gör ännu mer?














    "Om vi kan ge vårt arbete nya ramar och se det som ett privilegium i stället för en plikt - och göra detsamma för våra barn - då får vi större utdelning i den yttersta valutan. Och vi lär oss mer och presterar bättre." Ben Al-Shahar

    söndag 2 januari 2011

    Jakten på mening

    "En finansman som finner mening och nöje i sitt arbete - som alltså är i sin bransch av rätt anledning - lever ett mer andligt och tillfredsställande liv än en munk som lever i sitt kloster av fel skäl" orden är Tal Ben-Shahars i boken Lyckligare.

    Jag är villig att hålla med. Ibland ser vi storögt och med avund på alla de som mediterar, gör dagliga avslappningsövningar, är mindfulla och har rätt andningsteknik. Och förminskar oss själva som kanske får samma effekt av en promenad med hunden, en god bok eller varför inte jobba med det som man älskar. Samtidigt förundras vi över hur andra kan jobba så mycket, hela tiden "göra saker" och aldrig vara stilla. Dem kan inte vara lyckliga, eller?

    Igår kan vi inte påverka, mer än med reflektion och lärdom. Morgondagen kan vi inte leva idag. Så kvarstår nuet. Vad ger dig mening nu? Vad gör du med lust? Vad gör dig lyckligare? 

    Du kan gräma dig över att det regnar eller så samlar du gänget för en regndans. 
    Ett härligt ögonblick i nuet och något att minnas för framtiden.

    Förutsatt i detta är att jag tror att alla människor är lyckliga, i alla fall om du lever i västvärlden och inte i misär eller under förtryck. Alla förutsättningar finns där i alla fall. Du kan inte påverka ditt genetiska arv, men resten. Både den fysiska omgivningen, dina val och beslut och ditt beteende. Kanske inte helt och fullt. Men det är inte heller de stora sakerna, de stora förändringarna som skapar glädje och lycka. Lyckan skapas på resan. Vad tror du?

    Så, vad kan du göra som gör dig lyckligare nu och i framtiden, redan nu?
    Related Posts with Thumbnails