Annonser

Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

måndag 3 januari 2011

Arbete - utmaning eller lidande

Livet är hårt och orättvist. Du ska jobba sedan dö. Drastiskt och förhoppningvis inte längre sant i nutidsmänniskan. Men ändå finns det där. Lidandet.

Arbete. Läs ordet igen. Vad får du för associationer? Arbete.

Redan Adam och Eva blev "förvisade till att arbeta i sitt anletes svett" när den härliga frukten var uppäten. Men arbete behöver inte vara lidande. Och för bästa resultat behöver vi finna glädjen.

"Work made fun gets done" säger amerikanen. I sagans värld gör Tom Sawyer glädje av att måla ett långt plank. Mannen bakom begreppet "flow", Mihalyi Csikszentmihalyi, menar i sin modell att utmaningar krävs för att känna flytet. Och dessutom konstaterar han i sin forskning att människor har flest ögonblick och stunder av flyt just på jobbet.

Med andra ord vi behöver hinder, utmaningar och lite "lidande" för att både göra bra ifrån oss och att må bra. Sen får inte detta ta överhanden förståss.

Vad svarar du när någon frågar: Hur är det? Om svaren blir livet är en plåga, huvudet upp och fötterna ner, det går sin gilla gång tenderar också orden ofta sagda att bli sanna.
Vad vill du ska bli sant för dig? Vad kan du göra för att utmana dig själv i jobbet? Hur kan du redan idag glädja dig åt det du gör ännu mer?


"Om vi kan ge vårt arbete nya ramar och se det som ett privilegium i stället för en plikt - och göra detsamma för våra barn - då får vi större utdelning i den yttersta valutan. Och vi lär oss mer och presterar bättre." Ben Al-Shahar

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails