Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

fredag 29 januari 2010

Sagan om den framgångsrike majsodlaren

Det var den framgångsrike majsodlaren som fick fina skördar år efter år. Han vann utmärkelser för god kvalitet och stora skördar. Han rönte affärsmässig framgång när han också fick bra betalt för sitt jobb.

En vår uppmärksammade dock en reporter att bonden varje vår gick runt till de omgivande majsodlarna och gav dem flera säckar av sina egna prima majskärnor, utsädet som han själv använde på sina åkrar. Reportern kunde inte hejda sig utan tog kontakt och undrade om han blivit galen. 

"Nej svarade bonden lugnt." Och fortsatte: "Så här har jag gjort i alla år. För om grannen sår undermålig majs på sin åker finns en risk att det deras frön sprider sig över på mina marker och utarmar och försämrar min kvalitet. Därför delar jag med mig av mitt utsäde..." 


Reporter nickar förstående och tillägger: "Jag förstår, men då kommer ju dina grannar också att få en bra skörd..." "Ja, det är alldeles korrekt svara bonden lugnt" med en röst som visar på att samtalet därmed är över.

Vad blir din reflektion?

torsdag 28 januari 2010

Årets kock - "ditt bästa recept"

Idag klockan 15:30 koras Årets Kock (på sidan kan du hitta en del go´a recept).
Vilket recept blir det vinnande?

En uppgift är att göra en rätt av icke kända råvaror. 45 minuter före start får deltagarna reda på vad rätten ska innehålla. Sen är det bara att snabbt planera, agera och göra det bästa möjliga.

Det låter som livet kan vara i många lägen. Du vet inte vad som händer. Du kan inte ha kontroll av vilka ingredienser som bjuds. Men måste ända prestera ditt bästa.






Den andra uppgiften är att göra något med renkött. Här är ingredienserna "avslöjade" i förväg och kockarna har lagat "sin rätt" ett antal gånger innan det är dags att verkligen laga den. De har helt enkelt tränat.

Och är det inte så med livet också. De saker du känner till, kan du träna på och också bli riktigt vass på. Kanske inte vinna Årets Kock eller Årets bästa recept, men i alla fall "ditt bästa recept".

Så hur gör du när du gör det bra, oavsettt vad det gäller? 
För visst gör du alltid det bästa du kan... 

onsdag 27 januari 2010

Allting är övergående...

Har du tänkt på hur vi påverkas av väderleksrapporten?

"Oväder är på gång in." "Värsta snöyran." basuneras ut från medier. Och även "Mildväder kan ge snökaos". Det är inte ofta som det är riktigt positiva tongångar.

Men allt är övergående...

Precis som det är med de problem, utmaningar och hinder du möter. Allt är övergående...

Att lära sig leva med yttre omständigheter som du inte direkt kan påverka är nog en av de viktigaste delarna för att kunna ha ett harmoniskt liv. Det du kan och vill påverka gör det. Det andra får du bara anpassa dig till. Och gör det inte värre än det är. Se fakta, agera därefter.


Och komihåg:
Allt är övergående

Lev nu. Snart är sommaren här.

tisdag 26 januari 2010

Det är mycket man borde...

Har du tänkt på...? Jo, det är vad vi gör hela tiden - tänker alltså. Det är inte lätt att inte tänka. Och det du fyller dina tankar med tenderar att bli sant.

"Det är mycket man borde..."

Har du tänkt på att "borde" bara finns i tanken. Precis som ordet "försöka".
Att något borde vara innebär att det inte är, eller hur? Hänger du med i mitt resonemang...
Det kan handla om förväntningar på dig själv, eller andras förväntningar (eller bara antagna förväntningar) på dig, eller din förväntningar på andra.

Hon eller han borde vara eller göra...
Det finns mycket som "borde vara" för att du ska känna till tillfreds. Din chef bord vara si eller så. Din partner borde gjort eller sagt si eller så. Först då hade du kunnat vara nöjd eller lycklig. Rannsaka gärna dig själv och märk hur många egna "borde-konstruktioner" du har i ditt språk.

Du borde (!) tänka på följande:

Vi tänker på hur livet borde vara och missar kanske att leva livet som det är.

måndag 25 januari 2010

Rödpenna-mentalitet

Måndag morgon. Hur har helgen varit?

Och nu vill jag att du verkligen lägger fokus på positiva saker. Det som varit kul. Det som varit trevligt. Det som varit upphetsande. Det som varit lärorikt. Det som varit annorlunda. Det som varit mysigt. Det som varit...



För visst har det funnits många stunder som varit "rätt", eller hur? Risken finns annars att vi går fram i livet som en hårdnackad lärare när provet ska rättas. Vi sätter bockar med rödpenna för saker som är fel, inte helt rätt, eller som kunde varit ännu bättre för att få "full poäng". Vanligt, inte sant. Hur gör du?

Rättar du eller felar du i ditt liv? Det mesta går att göra bättre eller annorlunda, men det är kanske rätt i stunden. Låt det då bli rätt. Lär dig och gör på annat sätt nästa gång. Eller fortsätt göra så som du anser rätt (så länge det inte skadar någon annan...).




Ta bort rödpenna-mentaliteten. Fram för mer rätt. Och tillräckligt bra räcker.

Njut veckan.

fredag 22 januari 2010

Hemgångskänslan - skapa rätt tillstånd för helgen

Vilken känsla går du hem med idag fredag? 
 Är det en känsla av att du gjort ett gott jobb och dessutom full av energi att möta helgen, eller är det med tunga steg och ångest för att du inte hunnit med allt som ska hinnas med? 

Tid, eller snarare bristen på tid är nog det enskilt vanligaste hindret jag hör när det handlar om förändring och utveckling, att skapa nöjdare kunder genom bättre service, coacha sina medarbetare eller att utöva sin hobby eller andra saker i livet…

Ställ dig frågan vems krav du vill leva upp till? Ofta är det dina egna höga krav som spökar. 

Att 
1. hoppa över att göra saker
2. göra det senare eller 
3. delegera till andra 
 är tre sätt att "rensa" i din "göra-lista" och skapa ett annat tillstånd och känsla inför helgen.


Vilka saker kan du direkt sätta i grupp 1 eller 3?


Delegerar du till tiden är du rationell. Delegerar du till andra personer är du effektiv.

Njut helgen!

Optimisten och pessimisten - var lägger du fokus?

Här är en av mina favorithistorier som jag ofta berättar vid mina föredrag: 

Två killar i 5-6 års åldern hade helt olika syn på livet. En var positivt inställd till det mesta medan den andra var helt tvärtemot, inget var riktigt bra. Vi kan kalla de två ”optimisten” och ”pessimisten”.

På dagis blev man fundersam och gjorde en enkel test. Först fyllde man ett litet rum med leksaker och släppte därefter in ”pessimisten” – nu borde han bli i alla fall lite glad! Jo, men bara för ett ögonblick. Han gick in i mitten av rummet och utbrister: ”Så mycket leksaker har jag aldrig fått!” 

Hmm, tänkte lärarna… "Vad göra för optimisten?" En av lärarna fick ett infall, ringde till bonden en bit bort och bad honom komma med ett lass gödsel, alltså ”hästskit” på ren svenska. Man tog ut leksakerna och fyllde istället rummet med dyngan. Och släppte sedan in pojken.

Nu måste han väl bli lite nedstämd – ja, men bara för en kort sekund. Han går sedan in till mitten av rummet och börjar systematiskt gräva sig igenom hela rummet. Kommer därefter utspringandes flåsande. Lärarna undrar vad dom ska ta sig till. Men först frågar de killen hur han tänkte.

Han svarade: ”Jo, med så mycket hästskit, så måste det finnas en häst någonstans!”


Reflektion: Vad lägger DU fokus på hästarna eller hästskiten? Och vad gör din omgivning?

torsdag 21 januari 2010

Dags för årlig kontroll

Förra veckan fick pelletsbrännare i källaren en årlig service för att fungera optimalt. Ett byte av tändenhet i brännaren och pannan kan fortsätta värma vårt hus under lång tid framöver. Dessutom resurssnålare!

Igår hade jag bilen på 5 000 mila service, allt för att den ska fortsätta att funka utan problem. När det gäller maskiner och bilar sköter vi serviceintervallerna enligt handboken. Vi ser om vårt hus helt enkelt.

Men hur är det med ditt egna hus? Din kropp och hälsa?

I dag var jag på en gedigen hälsokontroll, alla tänkbara prover och genomgång med läkare kring mitt hälsotillstånd. "Fin hälsostatus!" blev utlåtandet. "Då ses vi om två år igen", sa läkaren."Absolut!" svarade jag. "Och då med ännu bättre hälsa, i alla fall inte sämre." tillade jag. Läkaren log glatt. "Det är rätt inställning..."

Nästa vecka är jag inbokad för en stund hos tandläkaren. Har inga problem och förväntar mig att det ska gå "smärtfritt". Med mycket god hälsa och ett utmärkt tandstatus kan vän av ordning fråga sig; Varför gör du då årliga kontroller?

  • Vill du att bilen ska funka varje morgon när du kommer ut, även om det är minus 15 grader? 
  • Vill du ha varmt vatten när du duschar på morgonen? 

Lätta frågor, jag vet. Men ändå är det många som hoppar över sin årliga servicecheck. Du har bara en kropp och den ska räcka resten av livet. Personligen hade jag tänkt att det skulle vara länge till.


Ta hand om dig själv, din kropp och din hälsa. Ingen annan lär göra det åt dig.  

onsdag 20 januari 2010

När klagomålen hopar sig...

"Under julhelgen hade jag en digital nära döden upplevelse med en av våra större leverantörer av datorer. " Så börjar artikeln med fem tips för bättre klagomålshantering på Dagens Ledare.
 

De fem tipsen i korthet är:
  1. Rätt från början
  2. Missnöje är helt naturligt
  3. Det är inte som du tror
  4. Ta det inte personligt
  5. Bit i tungan och lyssna   
"Kunderna förväntar sig inte att du är perfekt. Men dem föväntar sig att du reder upp problem när de dyker upp." Donald Porter 

Läs hela artikeln här. 


Stina Dabrowski om att få folk att öppna sig

Stina Dabrowski föreläser i konsten att göra det omöjliga, om hur hon får kända personer att öppna sig. Frågan "Hur gör du?" ställdes av tidningen Chef.


Svaret blev...

"Det handlar om envishet, tålamod och bra förberedelser. Att ta reda på så mycket om personen som det över huvud taget går. Inte räkna med några genvägar. Endast hårt arbete, ibland under otroligt tuffa och pressande förhållanden. Och mod att ställa rätt frågor."

Senare i intervjun säger Stina:
"Som tv-intervjuare måste jag balansera på en slak lina och ibland trillar jag ner. Jag har gjort bort mig, gjort fel, varit dålig, misslyckats. Å andra sidan önskar jag att det fanns fler sådana intervjuare, för det är tråkigt när man som tittare aldrig skruvar på sig och blir lite orolig. Nu är det liksom trevligt hela tiden. Livet är inte trevligt hela tiden."

Nyckelord som jag finner är 
tåladmod, förberedelser, hårt arbete, mod och våga misslyckas.

Läs hela intervjun i tidningen Chefs Nyhetsbrev



 




Fem enkla frågor som hjälper dig nå målet

Att sätta mål är en sak och vikten av att ha nedskrivna mål kan inte nog understrykas. Men den absolut viktigaste frågan är vad som händer. Vilka aktiviteter kommer ske? Vilka åtgärder ska du göra?

När du har ett problemområde eller en fundering, prova nedanstående frågor och märk skillnaden.

Här är fem enkla frågor att arbeta med:

1. Hur ser det bättre läget ut (när du nått dit du vill)? Vad funkar då?
2. Vilka positiva effekter för det med sig?
3. Hur är nuläget?
4. Vad hindrar dig?
5. Vilket blir ditt första steg?
6. När sker detta?


Planera och agera!

tisdag 19 januari 2010

Bygg långsiktiga relationer genom närhet

Häromdagen var jag med min son Emil på skolan. Det är lättare att ha en åsikt om hur det funkar när du sett och hört det själv. Dessutom är det en lärorik stund (om man ser det med de glasögonen på). Jag har själv varit med min son minst två gånger om året sedan han började förskolan. Givetvis med hans goda minne...

Rekommenderas starkt för alla föräldrar.

En fråga som engagerar visade det sig. Och kanske får oss alla att fundera på vad som är viktigt i livet (för dig, dina nära och i detta fallet också dina barn). Att vara "nära" i relationer och inte minst i ledarskapet (som är min "professionella arena") handlar inte om att sitta och hålla handen eller övervaka i bänken bredvid.


Vem är världens viktigaste person för dig (förutom dig själv)? 
Hur visar du det? 

Det handlar om att visa intresse och engagemang, det handlar om att vara tillgänglig, det handlar om respekt, det handlar om tillit och förtroende. Och alla orden är ömsesidiga och brukar ofta dessvärre stanna vid ord om vi inte gör något aktivt.  

Du förtjänar intresse, respekt och tillit och får det när du själv gör och ger det...

Läs gärna min artikel på Dagens Ledare om Makt, ansvar och tillit

Gör du som alla andra...

När vi är ensamma kan vi inte alltid bestämma oss för vad vi ska göra. Vi pratar med omgivningen, ringer en kompis och lyssnar hur andra gjort eller skulle tänkas göra i samma situation. Av någon anledning behöver vi inte bara vägledning, utan kanske snarare acceptans. Någon som ger "klartecken" för dig att göra det du tänker göra.

Men till syvende och sist, gör (eller inte gör) du kanske ändå som du själv tänkt dig från början. Varför då tveka eller fråga andra?

Det handlar om social validering. 

85% görs som gruppen gör
10% är rebeller och gör som de vill

5% gör tvärtom

Det finns en anledning att vi kan få grupper att uträtta storverk. Samtidigt är det de som som går "utanför ramarna" som når ännu bättre resultat.

Hur gör du? Och i vilka sammanhang?





"People take different roads seeking fulfillment and happiness.
Just because they are not on your road doesnt mean theyve gotten lost."

H. Jackson Brown

fredag 15 januari 2010

Vem påverkar din energi?

Så här i slutet på veckan, för vissa den första "hela" veckan efter jul- och nyår är frågan om energi högst aktuell. På vem lägger du din energi? Vem tar (eller låter du ta!) energi ifrån dig och vem ger dig energi?

Rita tre cirklar i varandra på ett papper (en mindre, en lite större och en runt om alla de andra). Lämna tillräckligt med utrymme för att få plats med att skriva namn vid varje cirkel.

Huvudfrågan är: Vem påverkar din energi? (både positivt och negativt)



1. Vilka är de tre personer i din närmaste krets, den inre cirkeln, som påverkar dig?
2. Vilka är de tre personer i nästa cirkel som påverkar dig?
3. Och slutligen skriv ytterligare fem personer i den yttre cirkeln?

När du nu gjort första steget. Reflektera över om det är + eller - energi personerna ger/tar. Och avslutningsvis vad kan du göra för att få
mer av + och mindre av -.

Jag vet att du kan påverka mer än du tror.  
Vad skulle ett enkelt första steg vara?

Bild: Utsikt från Åreskutans topp (1420 meter)

torsdag 14 januari 2010

Nykär varje dag...

Har du varit riktigt kär någon gång? Och nu kan återskapa känslan, pirret, yrseln, upprymdheten...

Hur skulle det vara att återuppliva den känslan, om du inte redan har den varje dag?


Se på omgivningen med fräscha ögon. Se snömodden i vägkanten och grannen på bussen med blickar av kärlek. Som om du såg dom för första gången. Lika dant när du möter din käresta, din familj, dina arbetskompisar och dina vänner. Som om det var inledningen på en kärlekshistoria som skapar pirr och goa känslor.

Prova under dagen vettja!

tisdag 12 januari 2010

Lagen om kontrast, eller hur fort skapas en vana.

Tisdag och andra dagen på jobbet. Är det redan en vana eller känns det ovant?

Gör en liten test:
Sätt ena handen i riktigt varmt vatten och den andra i iskallt vatten. Håll kvar händerna där i ett par minuter. Flytta sedan över händerna i ljummet vatten. Fascinerande resultat väntar, eller inte...

För handen som varit i hett vatten känns det ljumna vattnet kallt.
För handen som varit i det iskalla vattnet känns det ljumna vattnet varmt.
Samma temperatur på vattnet. Det är vad som hände precis före som styr upplevelsen.
Det är lagen om kontrast.

Allting är relativt brukar man säga. 

Ingenting är någonting om du inte sätter det i relation till något annat. 

En tennisboll är liten jämfört med en fotboll, men stor jämfört med en golfboll.
Minus 10 grader är kallt jämfört med värmen en högsommardag, men "varmt" jämfört med -31 på fjället.
En krona för en mobiltelefon var helt orimligt för 10 år sedan, idag är det fullt normalt.
Ja, du hittar hur många exempel som helst när du börjar fundera och leta...

Att börja göra något nytt kan kännas ovant i början, men efter ett tag fullt naturligt. Varför inte prova att göra något så enkelt som att borsta tänderna med "den andra handen" eller att ha gaffeln i höger, kniven i vänster hand vid nästa måltid eller knäppa händerna med fingrarna i en annan ordning än du "normalt" knäpper dom.

Hur fort blir du van vid något ovant? Hur fort skapar du en ny vana?

måndag 11 januari 2010

Fri som fågeln - missa inte dina goda vanor

Godmorgon! Äntligen måndag och livet är tillbaka i "normala" gängor. För många är det just så; helgerna är slut, vardagen är här och denna vecka är den första utan röda dagar. För egen del känns det strålande att vara igång igen... Hur känner du själv?

Idag arbetar jag från mitt kontor vid köksbordet, även om jag inte har så långt ut till mitt riktiga kontor på logen ;-).  Har utsikt över bakgården, de snötäckta fälten och hästarna. Solen speglar sig i ladans tak och snön gnistrar. Ett par av hundarna snarkar vid mina fötter. Och undulaterna kvittrar glatt i sin bur.



Minns då en strof från Tomas di Levas låt "Frihet".

"... några är fångade som djur, andra flyger fria i sin bur..."

Startade morgonen med en timmas uppfriskande promenad med alla åtta hundarna, som vanligt. Och att arbeta där du vill och njuta av där du är ytterligare en god vana.

Missa inte dina goda vanor som du kanske "hoppat över" under helgerna. Då menar jag bara de vanor som hjälper dig, de andra kan du strunta i och byta ut mot andra stärkande vanor.


Vilka är dina hjälpande vanor?
Vilka är dina stjälpande vanor?

fredag 8 januari 2010

Vem sätter begränsningarna?

Wow! Ytterligare en historia att hämta kraft från. Dina hinder är säkert inte så stora efter du sett detta...

Se historien om Patrick Henry Hughes.

onsdag 6 januari 2010

Framgången är att starta - nu!

Hur går det med dina nyårslöften, nytädning och nya mål? Jasså, du väntar till efter alla helger innan du börjar...

Att skjuta upp är nog en av de största hindren för att komma vidare, att nå målen och infria sina löften. Devisen: "ingen kan göra allt, men alla kan göra något" är en av de centrala för att själv ta kontroll över sitt eget inflytande. Och du vet att du kan göra mycket mer än du tror, eller hur? 

Det viktigaste är inte att göra allt med en gång eller att gå ut hårt.  
Det viktigaste är att starta och göra något. 1% varje dag blir 100% på 100 dagar.

Så vad är din "1 procentare" för att komma vidare på resan.

Välja träningsställe, köpa träningskort, boka en promenad med bästa kompisen, slänga allt på godishyllan, skriva ned årets mål, läsa 15 minuter om dagen, minska ditt TV-tittande, gå upp när klockan ringer (inte efter 3 "snooze"!)...
  
Lycka till! Och just do it! 

PS Nu ska jag ta mig upp på Åreskutans topp för första gången (är uppe för att inspirera och utbilda ett läkemedelsföretag vid deras konferens). Ett av mina mål i år - minst en ny sak varje dag.

måndag 4 januari 2010

Coacha eller inte?

Coachande ledarskap har blivit en realitet i chefs- och ledarskapsutbildningar och står idag helt för sig själv som ett "eget ämne". Coachning handlar om att nå mål. Coachning handlar om att skapa ansvarstagande. Coachning handlar om ökad motivation. Coachning handlar inte om att "säga hur det är" utan om inlärning, handling och förändrat (och förankrat) beteende.

Men finns det lägen då man inte ska coacha? Javisst är det så. Men det är få undantag anser jag. Och ett coachande förhållningssätt kan man nästan alltid ha.

Här är några frågor du kan ställa dig som ledare:
1. Kan personen lära sig något användbart?
2. Har personen förutsättningar för att själv hitta en lösning?
3. Kan jag coacha utan att det uppstår risker?
4. Finns tillräckligt med tid?
5. Räcker ditt tålamod?

Svaren på fråga 1-3 är oftast "Ja". Fråga 4 är viktig: Finns inte tillräckligt med tid, bestäm en tid senare då båda har tid. Den sista frågan är direkt avgörande; Räcker ditt tålamod? Coachning kan ibland ta lite tid, i alla fall initialt innan medarbetarna känner tillit i det "nya" sättet att leda och innan du blir bekväm med att vänta på svar istället för att själv komma med lösningarna...




Coacha andra, fler verktyg

Dilemma eller möjlighet?

Ge makten till medarbetarna (artikel på DagensLedare.se)
Related Posts with Thumbnails