Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

torsdag 12 november 2009

Träna ger självkänsla, inte resultatet

Jag tog nyligen del av en intressant studie som gjorts i USA kring kopplingen mellan träning och självkänsla. Slutsatsen var att det är inte "att vara vältränad" som ger högre självkänsla utan det är "att du tränar." Med andra ord det är inte resultatet som ger självkänslan, utan handlingen.

En slutsats som ligger väl i linje med andra teorier kring exempelvis lycka och framgång. Det är inte resultatet i sig utan vägen dit som ger effekter. Och samtidigt påminner det oss alla om att det är vår egen känsla av tillfredställelse som är avgörande.

Träningspsykologen Heather Hausenblas på University of Florida menar att vår dåliga självbild av vår kropp har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Ca 60% av den vuxna amerikanska befolkningen säger i landsomfattande studier att de inte gillar hur deras kropp ser ut. Personligen tycker jag detta är skrämmande, men kan samtidigt förstå att åsikten finns där.

Vi är den vi är och gillar vi inte det kan vi göra något åt det. Det är aldrig försent att börja röra på sig regelbundet eller börja träna. Glädjande är att allt fler i vårt stillasittande samhälle fått upp ögonen för regelbunden motion. Och det räcker inte med att "tänka dig vältränad" ...



"Till sin förvåning upptäckte forskarna att den ökade självkänslan deltagarna upplevde inte stod i relation till deras träningsmängd, synbara eller mätbara träningsresultat. De som tränade mindre än 30 minuter om dagen fem gånger i veckan ökade sin självkänsla och blev positivare i sin kroppsuppfattning i samma utsträckning som de deltagare som uppnått synliga och mätbara träningsresultat." 


Vill du få regelbundna nyhetsbrev kring hälsa och träning - prenumerera på Hälsobrevet Mitt Val (helt kostnadsfritt!).





Läs hela artikeln från Medical Today här.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails