Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

måndag 30 november 2009

Förbättra kvaliteten på livet

Skulle du vilja förbättra kvaliteten på ditt liv? 

Om du skulle bedöma livet just nu på en skala från -10 till +10, där 0 är neutralt, -10 är helt kass, uruselt, värdelöst och + 10 är toppen, lustfyllt och harmoni; Vilka siffra skulle du sätta?

De beskrivande orden är i detta fall mina, men du förstår skalan. Så hur skulle din helhetsbedömning vara i form av en siffra?

Säg att du nu bedömt din nuvarande situation till en +5. Vad skulle behöva hända eller "vara sant" för att du skulle ha en högre siffra, säg en 8 eller 9, eller varför inte en 10? Vad skulle krävas av dig?

Det är inte helt ovanligt att man förlitar sig på att andra ska göra eller inte göra saker, att yttre faktorer måste "vara rätt" för att din kvalitet ska vara hög. Att vi hänger upp våra liv på att "vädret måste vara...", "partnern behöver göra...", "chefen ska ...". Saker som vi inte har speciellt mycket inflytande över eller kanske ingen som helst möjlighet att påverka. Om det nu är så att det som skulle behöva hända ligger utanför din egen påverkanskraft, hur skulle du ändå kunna göra något åt det?

Exempel på praktisk användning:
Min son har nyligen fyllt 10 år och hade "sportparty" i fredags med drygt 20 killar inbjudna. Vi hade hyrt en sporthall under kvällen där det spelades innebandy och fotboll bland annat. Redan på onsdag morgon hade vi en dialog kring ovanstående. Hur vill du att festen ska bli? blev min fråga.

 Vi utgick från att det skulle bli 100(!) på en skala från -10 till +10, vilket var Emils svar på

- Vad behöver hända för att det ska vara 100? Mer?
- Vad ska inte hända? Något annat?
- Vad får vi inte missa för att det ska bli 100?
- Samt avslutningsvis: Vilka åtgärder kan vi göra redan nu?

Bland de svar som han nämnde var bl a att jag som domare ska vara rättvis (inte fuska som jag gjorde senast... för att alla skulle "vinna"), att maten kommer vara på topp (vi var på en lokal pizzeria för att äta) och att det är bra musik. Detta ledde till några saker att åtgärda och kolla upp.

Hur kvällen blev? Vilken siffra på "kvalitetsskalan" landade vi på?
Ja, vad tror du?

Fundera på:
  • Hur skulle du kunna använda dig av "livskvalitetsskalan" i ditt liv? På ditt jobb?
  • Vad skulle behöva hända eller "vara sant" för att din vecka ska vara en 10-poängare? 



 

fredag 27 november 2009

Konkurrensmedlet med stort S!

Vad är service i mästarklass?
”Olika kunder förväntar sig olika service och också olika bemötande. Att helt enkelt bemöta andra såsom de vill bli bemötta blir en ledstjärna”, påpekar han. Och tillägger: ”Vissa platser längtar man tillbaka till redan innan man lämnat. Andra vill man lämna innan man kommit dit. Rena fräscha rum, god frukost, bra konferenslokaler och trevlig personal lockar alla konferensanläggningar med. Det räcker inte.”

Men vad är då skillnaden som gör skillnad? Vad är service i mästarklass?
”För mig handlar det om Vision, Passion, Mod, Fantasi och Empati. Det måste vara klart vart verksamheten vill och vem som står i fokus. Passion för gästen måste finnas där. Jag brukar sägar att brinn gärna för din produkt, men framförallt för gästen. Mod och fantasi handlar sedan om att göra annorlunda saker. Att våga sticka ut. Att inte göra som alla andra. Och att hela tiden sträva efter att bli bättre. Och slutligen varje servicegivares förmåga att visa empati, omtanke om gästen.”


Det låter ju fint, men hur når man dit?
”Det handlar om att skapa en servicekultur med inriktning på mästarklass. Och då krävs rätt attityd och träning. Och att vara mån om detaljerna. Nöjda gäster är inget soloarbete utan ett lagarbete.”

Att jobba med servicekulturen låter väl flummigt. Om man jobbar med service vet man väl vad som gälle, eller?


”Jag håller med dig att så borde det vara. Men du och jag vet att det inte alltid är fallet. Alla har bra och dåliga dagar även på jobbet. Då vill det till att alla är med på noterna. Du kan inte tända en eld i någon annans hjärta förrän den brinner i ditt eget uttryckte Ralph Emerson, amerikansk författare och filosof redan i mitten av 1800-talet. Inte så mycket nytt under solen alltså. Och speciellt viktigt om du är ledare på ett eller annat sätt. Glöden, passionen, attityden kommer från insidan. Det börjar med dig; dina värdering, attityd och beteende.”


Fundera på: 
Vad innebär "service i mästarklass" för dig?



Vem kontrollerar vem?

När du vaknar på morgonen, låter du dagen styra dig eller styr du dagen?

Jag möter i mitt arbete som inspiratör och mental coach många ledare som låter e-posten i inboxen, medarbetarnas rop och överordnade chefers outlookbokade möten styra sina dagar. Hur blev det då med självstyret? Att själv kunna påverka sin dag och ha inflytande över vad som ska göras.

"Om du inte gör något för att kontrollera din dag, 
kommer din dag att kontrollera dig." 

torsdag 26 november 2009

Vilken är din drivkraft?

Vill citera Dom Helder Camara

"Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att le, få se tillit vakna på nytt hos den som inte längre trodde på något eller Någon." 

Några rader som väl beskriver den känsla jag får när jag själv står på scen och ser "glimten i ögonen" på deltagarna. Det betyder kanske: är det möjligt, för mig, nu? Vågar jag, får jag, kan jag... Och det är också den glimten som är skillnaden som gör skillnaden.

onsdag 25 november 2009

Gör mer än du har betalt för...

De flesta människor går till jobbet med ambitionen att göra ett gott jobb.
De flesta är på jobbet och anser sig göra ett gott jobb.
Många är de som verkligen gör ett gott jobb.

Att gå hem och känna att man gjort en insats tror jag att de flesta eftersträvar.
När man gjort en bra arbetsdag känns det gott i hela kroppen. Säkert samma känsla som våra förfäder hade när de gjort en lång dag med hårt fysiskt arbete på gården i skogen eller i industrin. Det ska kännas att man arbetat. Något som de flesta idag är främmande för.

Då var det kroppen som inte orkade med eller blev utslitna, idag är det knoppen som inte orkar med eller blir utsliten...

För att göra ett jobb utöver det vanliga gäller...

"Människor som vägrar göra mer än de har betalt för, får sällan mer betalt för det dem gör."
Earl Nightingale

Fundera på:
Hur ser du på din jobbinsats?

måndag 23 november 2009

Vad får dig att skratta?




Apor tillbringar timmar varje dag att putsa sina släktingars och vänners päls. En del forskare tror att det har samma fysiska effekt som skrattet har hos oss människor.

När man studerar enäggstvillingar har man sett att sinne för humor kommer från omgivningen man växer upp i, inte från generna. Skrattet är en viktig del i vårt sociala umgänge och vår kommunikation. Det stärker också våra sociala band precis som apornoas putsning av varandra gör.

Skrattet frigör endorfiner (kemiskt ämne i hjärnan) som görs oss gladare och släpper spänningar.

Så låt denna vecka bli en vecka då du "putsar" andra...

Äntligen måndag :-)

fredag 20 november 2009

TGIF - Äntligen fredag, eller?

TGIF - thank god it´s Friday! 

Är det så dina veckor är, du ser fram emot fredag, för sen är det helg. Äntligen kan du koppla av, vara dig själv, göra det du vill, fira, ladda och återhämta dig. Frågan är vad gör du, vad fyller du dina helger med och för vem gör du det du gör?

Redan på onsdag är det "lille-lördag". Ibland undrar jag om vi längtar livet ur oss, eller vad det är som gör att vi tänker, resonerar och pratar så här. För mig är fredag en dag, visst det är sista vardagen på veckan, men vi kan väl inte bara leva för lördag och söndag. Du lever väl inte bara 5/7 delar av ditt liv och dessutom kanske söndagen går åt till "återhämtning"...

Vilka upplevelser fyller du dina dagar med och då är att "medvetet bara vara" också en underbar upplevelse...

Varför inte tänka TGIM - thank god it´s Monday?
En ny vecka, nya kontakter, nya uppgifter, nya upplevelser, nya utmaningar...

Så länge du också tagit hand om helgen eller för all del de lediga dagar du haft, alla har ju inte "helg" på lördag och söndag ;-)

Alla dagar är en del av livet. Vilket liv skapar du alla dagar?
Vilka dagar minns du av veckan?
Vilka tillfällen har satt spår?

Det är många som klagar på att tiden inte räcker till. Många vill ha mer tid i sitt liv.


Men frågan kanske istället skulle vändas,

Hur mycket liv vill du ha den tiden du har?


Jag sträcker ut armen, greppar om en rykande het mugg med yogi te, sätter punkt på detta inlägg samtidigt som Jill Johnson klingar i bakgrunden "... celebrate the world..."


Gör det rätta - nu! Och njut av det.

Äntligen, mtotfls ;-)

torsdag 19 november 2009

Jämför dig med andra!

Gårdagens inlägg handlade lite om styrkor och svagheter. Men hur gör du för att bli ännu bättre på något som du redan är bra på? Jämför dig med andra, men på ett sunt sätt. Hur då?
 


Jag funderar själv ibland på hur det kommer sig att andra lyckas bättre med samma saker som jag håller på med och varför jag inte kommit lika lång eller blivit lika framgångsrik – ännu!

En i grunden sund tanke, så länge du inte fastnar där i tanken och nedvärderar allt du själv gör bra Kanske försöker du också av självbevarelse hitta fel i det som den andra personen gör, samtidigt som paradoxalt nog vill ha mer av just det som du klankar ned på. Du är bäst på att vara du. Du är originalet.



"Alla föds som original, många dör som bleka kopior."

Tyvärr är det allt för många som lyssnar på vad andra säger och gör och blir bleka kopior av de andra i sin strävan att vara någon annan. Hur går det ihop?

Att se andras styrkor, uppmuntra andras talanger och modellera andras färdigheter tillhör den framgångsrike. Ett enkelt verktyg som också du också kan använda. Hur gör andra? Vad skulle du kunna ta efter och göra på ditt sätt?

Hur gör de som får jobbet? Hur gör det som lyckas gå ned till sin målvikt? Hur gör den som har en lycklig relation? Hur gör det som får tiden att räcka? Hur gör de som klarar budgeten varje månad? Vad kan du lära av deras recept?

Och en sak till: Du kan med största sannolikhet, med samma visshet som att solen går upp imorgon, vara säker på att du kan saker som de kan lära sig av dig.



"Att misslyckas är inte något brott, men att ha ett lågt syfte och lyckas, är det."
J R Lowell

onsdag 18 november 2009

Vilka piller går du på?

Jag får ibland frågan: "Vilka piller går du på?" och då syftar man på min energi, positiva inställning och lösningsfokus. "Livet!" brukar jag svara. Och egentligen är väl det tillräckligt. Livet i sig är ett mirakel. Och ju äldre jag blir, desto mer fascinerad blir jag av vad som skapar liv. Och då tänker jag inte på "blommor och bin" ;-)


Kan man vara:
- för positiv till tillvaron och livet?- för ambitiös?
- för glad? - för pysslig? 

... så länge man själv mår bra?

Inom marknadsföring talar man om SWOT-analys, styrkor, svagheter, hot och möjligheter (strengths, weaknesses, threaths, opportunities). Vilka är dina styrkor? Se dina styrkor, men var också uppmärksam på vad som kanske ibland blir "för starkt"...


Två av mina egna starkaste sidor är just energin och den positiva inställningen.




När man talar om personlig utveckling nämns ofta att du ska satsa på dina styrkor och glömma svagheterna.  Sir Richard Branson, superframgångsrik entreprenör med stor passion för människor och idéer har uttryckt det på följande sätt:

Vad man är dålig på är faktisk inte intressant för andra och borde sannerligen inte vara intressant för en själv heller. Hur framgångsrik man än är i livet så kommer det alltid att finnas fler saker man är dålig än bra på. Så låt inte dina begränsningar sänka självförtroendet. Lägg dem åt sidan och fokusera på dina starka sidor. 

Jag uppmanar dig, precis som Branson själv gör: läs stycket ovan och sätt utropstecken efter varje mening. Du är ändå bäst på att vara du, eller hur? Med alla dina unika sidor. Sidor som både kan hjälpa och stjälpa dig förstås, men ändock unika förmågor.

Fundera på:
Vilka kvaliteter hjälper dig? Och ibland kanske stjälper dig?
Vilka positiva egenskaper ligger bakom? Vad behöver du eventuellt öva mer på?

"Du är vad du tänker, men blir vad du gör!" 

tisdag 17 november 2009

Hitta guldkanten i höstdiset

Igår var det en dag som knappt ljusnade. Mörkt när man stiger upp. Mörkt när man kommer hem. En disig morgon övergick i regn som har hängt i luften hela dagen. När klockan var fem och jag hämtade min son Emil på hockeyträningen sa han: "Det känns som det är dags att gå och lägga sig...". 

Och visst är vi människor ett släkte som "i frihet" skulle gått upp när det ljusnat och gått och lagt oss när det blivit mörkt...

Denna årstid är det ännu viktigare att finna guldkanten i vardagen. Vad är det för dig?

Guldkant kan vara:
- att tända ett par ljus vid frukostbordet
- att gå en morgonpromenad och möta rådjuren på åkern
- att njuta en kopp te framför brasan eller hopkkurad under en filt i soffan
- att gå på bio helt ensam
- att se stjärnhimlen en molnfri kväll och känna den klara luften i strupen
- att sitta på ett fik och se på människor
- att stänga av TVn och spela spel tillsammans
- att sätta en deg och baka



Vad är guldkant för dig? När gjorde du det senast? När gör du det nästa gång?

Du kan inte göra så mycket åt årstiderna, bara ändra på din syn på årstiderna. 

"Happiness is a conscious choice, not an automatic response."
Mildred Barthel
 
 
 

måndag 16 november 2009

Inlärd hjälplöshet, vad är det?

Kolla detta och du förstår. Filmen har inte högsta kvalitet men är intressant.

Vilket är ditt största hinder för att nå det du vill? Vad begränsar dig?

Kanske har du själv satt upp "glasskivan" mellan där du är och det du vill ha? Hur många gånger försöker du innan du slutar?

Kolla filmen. Inte vill du vara en "dum gädda", eller hur?

fredag 13 november 2009

TEDxStockholm - Detta är värdskap!

Janne Gunnarsson bjuder på en av sina många värdskapshistorier. Väl värd att se!

torsdag 12 november 2009

Träna ger självkänsla, inte resultatet

Jag tog nyligen del av en intressant studie som gjorts i USA kring kopplingen mellan träning och självkänsla. Slutsatsen var att det är inte "att vara vältränad" som ger högre självkänsla utan det är "att du tränar." Med andra ord det är inte resultatet som ger självkänslan, utan handlingen.

En slutsats som ligger väl i linje med andra teorier kring exempelvis lycka och framgång. Det är inte resultatet i sig utan vägen dit som ger effekter. Och samtidigt påminner det oss alla om att det är vår egen känsla av tillfredställelse som är avgörande.

Träningspsykologen Heather Hausenblas på University of Florida menar att vår dåliga självbild av vår kropp har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Ca 60% av den vuxna amerikanska befolkningen säger i landsomfattande studier att de inte gillar hur deras kropp ser ut. Personligen tycker jag detta är skrämmande, men kan samtidigt förstå att åsikten finns där.

Vi är den vi är och gillar vi inte det kan vi göra något åt det. Det är aldrig försent att börja röra på sig regelbundet eller börja träna. Glädjande är att allt fler i vårt stillasittande samhälle fått upp ögonen för regelbunden motion. Och det räcker inte med att "tänka dig vältränad" ...



"Till sin förvåning upptäckte forskarna att den ökade självkänslan deltagarna upplevde inte stod i relation till deras träningsmängd, synbara eller mätbara träningsresultat. De som tränade mindre än 30 minuter om dagen fem gånger i veckan ökade sin självkänsla och blev positivare i sin kroppsuppfattning i samma utsträckning som de deltagare som uppnått synliga och mätbara träningsresultat." 


Vill du få regelbundna nyhetsbrev kring hälsa och träning - prenumerera på Hälsobrevet Mitt Val (helt kostnadsfritt!).





Läs hela artikeln från Medical Today här.

onsdag 11 november 2009

Se på dig själv...

En härlig sång med grymt tänkvärd text.
Vem är mannen (kvinnan!) i spegeln...

Vem styr din hjärna? Fyra grundläggande förmågor

Vill spinna vidare på tankarna från igår, vad lär vi oss i skolan, egentligen?

Våra hjärnor styr våra liv eller så låter vi livet styra hjärnan, jag tror att du hänger med på skillnaden.

Hjärnan har vi min version fyra grundläggande förmågor:


- ta in information
- återskapa information
- göra val och fatta beslut
- fantisera och vara kreativ

Med tanke på all den informationsmängd vi möts av varje dag, från att vi stiger upp på morgonen tills vi stänger ögonen för några timmars sömn behöver hjärnan sålla. Vi genereralisar, utelämnar information och förvränger informationen för att passa oss. Vi tolkar det vi ser, hör och känner för att i mesta möjliga mån behålla det vi redan tror på, de förut-fattade meningar vi redan har. Inte alltid det bästa sättet att hantera informationen, men det enklaste.

När du sedan återskapar upplevelser, saker du läst eller varit med om gör hjärnan en ny tolkning med samma generalisering, utelämning och förvrängning. Resultatet blir något som blir än mer sant, i alla fall för oss själva.

Att vi gör val och fattar beslut hela dagarna det känner du till. Och de flesta är omedvetna eller undermedvetna, vilket är tur det. Om vi skulle vara medvetna om allt som vi gör skulle det snabbt bli kortslutning...

Slutligen har vi förmåga att se in i framtiden, inte som spågummar och spågubbar, men i alla fall fantisera och skapa saker som inte finns. Att för vår inre syn se saker som inte finns. Att visualisera sådant vi vill ska inträffa (men också sådant vi inte vill ska inträffa!).

Hjärnans kraft är alltså enorm. Tänk om du skulle bli lite mer medveten om vilken information du lagrar, enligt vilka mönster du tar fram informationen, vad som ligger bakom dina beslut och val, samt slutligen använder din fantastiska fantasi till att se mål och möjligheter. Bli mer vaken på hur du fungerar istället för att gå som en sömngångare och bara planlöst matas av intryck.


Se till att låta din hjärna styra ditt liv och inte tvärtom.

måndag 9 november 2009

Vad lär vi oss i skolan, egentligen?

Idag har jag en fundering kring:
Vilka kvaliteter som du uppskattar mest på en anställd eller chef? 

Jag har ställt frågan till olika grupper vid ett flertal tillfällen, bland svaren jag får återfinns:

lojal, glad, hjälpsam, ärlig, framåt, positiv, driven, vänlig, tillmötesgående, samarbetsvillig, öppen, rak, tydlig, uppmuntrande, optimistisk, kunnig,


Fullborda själv listan med fler kvaliteter. Ta gärna hjälp av kollegor runt fikabordet.  

Vilka är färdigheter och vilka handlar om attityd?




Just så är det troligen. De flesta kvaliteter vi önskar handlar sannolikt om inställning och attityd, inte om färdigheter. Kunskap och färdigheter kan vi lära och träna, men hur är det med attityd? Det mest glädjande är attityd också är en färdighet som därmed också går att träna...


Funderingen som kvarstår då blir: 
Vad lär vi oss mest av i skolan? 

Ramla omkull ofta och du lever länge...

"De modiga lever inte hur länge som helst. 
de försiktiga lever inte alls."

Så står det på omslaget på Sir Richard Bransons senaste bok "Den globale entreprenören" eller som den heter i originalet "Business Stripped Bare - Adventures of a Global Entrepreneur" vilket är en mer talande titel.

Så varför inte börja den nya veckan med att se hur du kan utmana dig själv? 

Läs citatet i inledningen igen och bestäm dig för hur du vill leva ditt liv.


Jag rekommenderar dig att läsa boken. Den har något för alla; affärsmannaskap, entreprenörskap, personlig utveckling, relationer eller bara en härlig självbiografi av en man som vill gott och gör gott...



Här kommer ytterligare en av mina favoriter från boken. Ett stycke som jag själv kan skriva under på till 100%, även om jag vet att en punktlista kan vara bra (i alla fall) emellanåt ;-)


"Det finns inga regler. Det är inte genom att följa regler som man lär sig att gå. Man lär sig genom att göra det, och genom att ramla omkull, och det är för att man ramlar omkull som man lär sig at rädda sig själv från att ramla omkull. Det är det mest spännande i världen och spänningen är förstörd i samma stund som någon kommer med en punktlista."

Så hur kommer du att lära dig gå under veckan som kommer? 

fredag 6 november 2009

En historia om bröd och smör - vem lurar vem?

"Det här är historien om bonden som möter bagaren i rättsalen. Bagaren har stämt bonden för att ha levererat för lite smör till honom. Vi kontrollmätning såg bagaren att för varje kilo han fick, var det bara 950 gram. Han blev "lurad" på 5% men fick förståss betala fullt pris.

När de träffades i rättsalen utbröt en het diskussion om svek, bedrägeri och falskspel. Efter en stunds tumult blev det såpass ordning så de båda kunde sitta ned och lyssna på varandras historia.

Bagaren berättade då lugnt och sansat att han litat på bonden, men av en tillfällighet kontrollvägt en leverans. Han tog då för givet att bonden hela tiden levererat för lite smör till honom.

När det var bondens tur bedyrade han att han aldrig med avsikt levererat fel mängd. Och tillade: jag blev av med min en kilos motvikt till vågen och kunde därför inte väga smöret ordentligt. Då jag visste att bagaren var beroende av regelbunden smörleverans löste jag det på följande sätt:

Jag tog en en kilos brödlimpa av surdeg som jag köpt hos bagaren och använde som motvikt..."


Verkligheten är inte som du tror den är, verkligheten är som du uppfattar den. 
Och vem lurar vem?

Samtidigt slås jag av följande uttryck som Stephen Covey fördjupar i sin bokklassiker "De 7 goda vanorna":

Försök först förstå innan du gör dig förstådd! 

torsdag 5 november 2009

Hur känner andra i din närhet...

"I've learned that people will
forget what you said,
people will forget what you did,
 but people will never forget how
you made them feel.”
Maya Angelou

onsdag 4 november 2009

Fem ord som ökar motivationen

"Det gjorde du mycket bra!"

Så enkelt, men ändå så svårt. Något vi uppskattar, men ändå tar för givet. Något som hjälper oss, som vi inte verkar värdera. NÅGON som ställer upp, som inte får höra hur mycket han eller hon betyder för dig.

Hur skulle arbetsglädje och motivation öka om vi alla uppskattade varandra och andras insatser mer?

Varför inte utmana dig själv resten av veckan. Använd de fem ord, minst fem gånger om dagen till fem olika personer. Och märk skillnaden.






"Pretend that every single person you meet has a sign around his or her neck that says,
'Make me feel important' 
Not only will you succeed in sales, you will succeed in life."

Mary Kay Ash
1918-2001

tisdag 3 november 2009

Är du hängiven eller passionerad?

Tänkte berätta en liten historia. Det är Aiospos fabel om hönan som värper guldägg.


Fabeln berättar om en fattig bonde som har en höna. En dag när han kommer ut till hönan för att hämta ägg upptäcker han att hönan värpt ett ägg helt i guld. Bonden tror först att det är någon som driver med honom och kastar ägget. Men efter att ha kommit på andra tankar plockar han upp ägget och tar det för värdering. Ägget ÄR av rent guld!  

Bonden kan knappast tro sina ögon. Och ännu mer överraskad blir han när han nästa dag hittar ett guldägg till under hönan. Han kan nästan inte vänta till nästa morgon för att återigen finna ett guldägg under sin favorithöna. Bonden blir väldigt, väldigt rik när han säljer sina guldägg. Allt verkar vara en saga för otrolig för att vara sann.

Med stigande välstånd och otålighet kommer också girighet. Bonden vill inte längre vänta på att hönan ska värpa guldäggen utan bestämmer sig för att döda hönan och ta ut dem allihop på en gång. När bonden dödat hönan och öppnat den hittar han inga guldägg, hönan är helt tom. Där finns inga guldägg och nu finns det ingen möjlighet att få fler. Bonden har dödat hönan som värpt dem!

Vad väcker historien för tankar hos dig? 

Ta hand om dina produktionstillgångar
Vad är effektivitet?

Ju mer man producerar, ju mer man gör, desto effektivare är man.

Stämmer detta i verkligheten? Den korta historien ovan berättar istället om verklig effektivitet som beror på två saker:

1. det som produceras och 2. produktionstillgången (förmågan att producera).

Du behöver ha en balans mellan produktion och din produktionsförmåga. Vad du gör och vilken förmåga, kunskap eller utrustning som krävs för att producera.

Fundera på:
Hur mycket tid ägnar du åt att vässa din produktionsförmåga? Att lära dig mer? Att ta hand om dig själv? Att ta hand om din kropp?

 

Hönan är passionerad sin uppgift, griset är hängiven sin uppgift. Vem överlever julen?
 

måndag 2 november 2009

Sanningens ord från Dalai Lama

Varför inte börja den nya veckan med några "sanningens ord" från Dalai Lama:


Dalai Lama:
Om du vill uppleva frid, ge frid åt andra. 
Om du vill känna dig trygg, få andra att känna sig trygga. 
Om du vill förstå till synes obegripliga ting, hjälp andra att förstå bättre. Om du vill komma över din sorg och ilska, hjälp andra att komma över sin sorg och ilska. De andra söker dig nu. De söker din vägledning, hjälp, mod, styrka, förståelse och försäkran i denna stund. Mest av allt söker de din kärlek.”


Letar du bra böcker och inspiration? Kolla här.

Related Posts with Thumbnails