Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

fredag 31 juli 2009

KIMP KML eller är du en del av problemet?


Är du inte en del av lösningen så är du en del av problemet.
Vad väljer du?

Vi är alla olika. Till utseende, bakgrund, uppväxt, kultur och inte minst beteende. Några är mer analytiskt lagda och behöver "sova på saken", andra är snabba i både tanke och handling. Det bästa är, båda behövs. Och alla de andra också.

För mig handlar det om din attityd, din inställning till det som händer runt omkring dig. Det du kan påverka, kan du ta tag i. Det du inte kan påverka, kan du glömma.

Ändå är det många som ältar problem som redan uppstått och som du inte kan ha inflytande över. Vad hjälper det? Ingenting om jag ska vara ärlig. Du får möjligtvis tillgång till ursäkter och medlidande från omgivningen. Handen på hjärtat så är det också det du troligen vill ha, men du bara inte medveten om det. Lägg din kraft på annat...

Har du inflytande över problemen är det inte längre några problem, eller hur? Då finns det bara lösningar.

Hur skulle ditt liv bli om du intog denna attityden?


KIMP KML!
Det finns människor som "KIMP-ar" och det finns människor som "KML-ar." Det handlar nu inte om en ny politisk falang eller åsikt. Det handlar om attityd. Din attityd.

KIMP - Kom Inte Med Problem
KML - Kom Med Lösningar

Jag har till och med slipshållare med denna inskription, KIMP KML. Precis som det finns människor i det olika kategorierna finns det hela organisationer. Verksamheter där det är kutym att KIMPa istället för att se framåt och leta lösningar (KML). Hur är det där du arbetar? Och vilken kategori tillhör du själv.

Är du inte en del av lösningen, så är du en del av problemet.

Något att tänka på över helgen.

torsdag 30 juli 2009

Försöker du bara eller gör du?

Ordet försöka är spännande. Vad säger ordet egentligen till oss?

"Jag ska försöka..." Vad ger det dig för alternativ till handlande?

Liten övning:
Se dig omkring, kanske har du en penna, ett papper eller en bok eller annat löst föremål nära dig.

Gör nu följande övning:
1. Försök att ta saken.
Vilka alternativ har du i grund och botten. Bara två eller hur.

Gör nu följande övning:
2. Försök att inte ta saken.
Vad händer nu. Du får stanna upp tanken och en viss tveksamt infinner sig troligen, eller så kanske du t o m stannar upp rent fysiskt med armen utsträckt på halva vägen.

Så, med ovanstående små övningar gjorda, vart tog ordet försöka vägen och vad gör det med ditt tänkande och handlande. I grunden har du två alternativ att utgå från:

Antingen tar du den eller så struntar du i det.

Antingen gör du det eller så struntar du i det.


Och när du gör det, gör det till 100% och när du inte gör det gör istället något annat till 100% och "glöm" det som du inte valde att göra. Att gräma sig eller känna skuld för saker du inte gör hjälper föga. Utan tar istället troligen kraft från det du istället valt att göra.

Nästa gång du tänker att du ska "försöka" något.
1. Bestäm dig för att göra det eller inte göra det.
2. Gör detta sedan till 100%.

Märk skillnaden...

Nu ska jag försöka gå ut med hundarna ;-)


Den fria ordboken Wiktionary säger så här om ordet försöka:
"vilja göra något, och utföra aktiviteter som är tänkta att leda till detta, utan att vara säker på om det kommer att lyckas"

onsdag 29 juli 2009

Ny kraft med rätt frågor till dig själv

För vissa är semestern redan slut, för andra lider den mot sitt slut och några har precis börjat. I helgen hörde jag en semesterfirare med bara några dagar kvar på ledigheten yttra: "Jag börjar få fjärilar i magen..." Och det var inte för att det skulle bli så kul att börja jobba igen, utan för att semestern "redan var slut...".

Hur känner du dig - just nu? Är det ett tillstånd som du gillar?



Genom att bara stanna upp och själv ställa sig några enkla, men kraftfulla frågor, kan du ändra dina känslor och ditt tillstånd. Med lite träning blir det något du kan göra momentant genom att bara tänka frågan...
Hur skulle jag vilja känna just nu?





Ändra tillstånd med kraftfulla frågor:
1. Hur skulle jag vilja känna just nu?
2. Vilka andra ord kan jag använda just nu för att beskriva hur jag känner, vilket minskar intenisiteten? (exempel: du kanske inte är "dödstrött" utan bara "utmattad", eller "lite seg")
3. Vad skulle detta kunna betyda istället, som skulle ändra mitt tillstånd?
4. Hur viktigt är detta för dig om 10 år?
5. Vilka handlingar/åtgärder kan jag ta nu för att nå dit jag vill?
Kom ihåg 1: Som jag brukar avsluta mina brev,
Catch the spirit. Enjoy life.

Kom ihåg 2:
Ingen annan än du kan bestämma dina känslor eller ditt tillstånd. Inga annan än du. Ingen annan kan styra över dina tankar utan ditt medgivande. Ingen annan bara du.

tisdag 28 juli 2009

Du skapar värde - gör en tavla som Picasso

Denna korta historia handlar om den spanske målaren, konstnärern och poeten Pablo Picasso. Picasso befann sig på en restaurang tillsammans med några vänner när en kvinna stiger fram till honom. "Oj vad glad jag är att se och träffa dig. Skulle inte du kunna måla något till mig som minne av vårt möte..." "Javisst!", svarar Picasso.

Han fattar då en blyertspenna som han trollat fram från ingenstans, tar en oanvänd servett och börjar skissa. Hans motiv är den förbirusande servitören. På några minuter har han fullbordat en skiss och sätter sin signatur på den.





"Tack snälla!"
, säger kvinnan och niger likt en skolflicka framför sin lärare vid sommaravslutningen. "Den kostar 10 0000 US dollar", säger då Picasso lugnt. Kvinnan blir helt stel och pausar mitt i rörelse och tittar storögt på Picasso ...






  • Vad är det rätta för dig idag?
  • Hur skapar du värden?
  • Vilka värden tillför du idag?


Det är inte tiden det tar utan värde det ger som är värde.
Du behöver inte alltid göra rätt, utan hellre gör det rätta.

"En droppe droppad i livets älv, har ingen kraft till att flyta själv. Det ställs krav på varendra droppe, hjälp att hålla de andra oppe." Tage Danielsson

måndag 27 juli 2009

10 miljoner möjligheter

Välkommen till en ny dag! Så börjar jag dagen med att säga tyst för mig själv. Hur startar du dina dagar?

Om du hade fötts med 10 miljoner på banken som var dina att spendera, vad hade du gjort? Vad hade du åstadkommit? Vad hade du blivit? Och hur mycket hade du haft kvar och lämnat efter dig när du lämnade jordelivet?

Ingenting? Eller kanske "hur mycket som helst"?

De flesta av oss människor har en guldgruva att ösa ur redan när vi föds. Kanske inte en guldgruva av pengar, men av möjligheter. Möjligheter i vår hjärna att åstadkomma saker. Tänka, vara kreativ, lära, samla information, återskapa upplevelser...

Med denna vetskapen så använder vi ändå i allmänhet inte mer än 500 000:- av de 10 miljonerna. Inte speciellt smart, eller hur? Enligt hjärnforskningen använder vi bara en bråkdel av vår hjärnas kapacietet, så lite som kanske 5-10%.

Vad skulle kunna bli möjligt om du bara använde dig av ett par procentenheter till? Istället bygger vi på samma gamla invanda tankemönster. Upp till så mycket som 90% av de tankar du tänkte igår tänker du också idag. Vi är i högsta grad automatiserade varelser.

Bryt mönster, se möjligheter!

"Hela nittiofem procent av din framgång i privatlivet och arbetet avgörs av vilken typ av vanor du utvecklar med åren." Brian Tracy

fredag 24 juli 2009

Vad ska du lära till hösten?


Livet är ett ständigt lärande. Det är med nyfikenhet och frågor som du driver utvecklingen framåt! Och det finns mycket att lära och ta in.

Barn sägs lära sig nio nya saker varje dag. Handen på hjärtat – när lärde du dig något nytt senast?

Kanske var det precis nu. Du som tagit för vana och följer bloggen har möjlighet att reflektera och lära med nya uppgifter varje dag. Jag hoppas dessutom innerligt att du själv tar till dig ny kunskap och blir nyfiken på att lära ännu mer om människans (och din!) stora potential.

Vad gör du för ditt eget lärande?

Själv läser jag en facklitterär bok i veckan. Och jag har minst tre fyra på gång – samtidigt! Jag läser inte alla från pärm till pärm. Om inte boken griper tag, fångar mitt intresse eller ger mig "nytt", skummar jag den snabbt och går vidare till nästa. Har du varit på ett bibliotek eller om du följer med i den ständiga bokutgivningen så vet du att det är en omöjlighet att läsa allt... Vi attraheras av olika saker och dessutom är långt ifrån allt som är skrivet bra.

Vad läser du? 15 minuter om dagen blir många böcker på ett år.
Har inte tid?
Stäng av TVn en timma varje dag och du har läst en 10 veckors heltidskurs på ett år!

Jag lyssnar till MP3 inspelningar med föredrag, bokuppläsningar eller intervjuer minst 1 timma varje dag när jag är ute med hundarna. Alltså inte musik. Jag är också en trägen citatsamlare och allmänt nyfiken. Jag har en passionerad drivkraft för att lära mig. Något som hjälpt mig i yngre år, då jag haft det ganska lätt för mig i skolan. Och som nu gör att jag dessutom skriver massor. Några böcker har det blivit, en mängd häften, artiklar med mera. För att inte glömma Veckans Coachtips. Att skriva denna blogg är för mig ren och skär avkoppling, samtidigt som jag själv får reflektera och lära mig nya saker. Både detaljkunskap och större sammanhang som adderar till det jag redan vet.

Och du vet väl att det bästa sättet att lära sig (och andra) nya saker är att koppla det till något som redan är känt för personen ifråga.

Inga pengar till böcker?
Gå till närmaste bibliotek och kolla vad de har i Mp3/CD hyllorna när det gäller de område du vill lära mer om? Biblioteken är en ibland bortglömd guldgruva för kunskap.

Vill du verkligen lära dig något?
Anta utmaningen att hålla föredrag om något nytt ämnesområde på jobbet, eller din favorithobby i föreningen du är med i. När du ska lära andra och förmedla en kunskap, lär du som bäst. Själv har jag förmånen att stå på scen och inspirera väldigt ofta då det är mitt "jobb". Och lär mig då nya saker hela tiden som adderar till mina färdigheter...

Vilket ämne skulle du vilja fördjupa och förmedla vidare? Till vem?

För det är väl färdigheterna som vi ofta vill uppnå. Det är kul att veta hur saker och ting hänger ihop, men att själv uppleva det, göra det och vara en del av upplevelsen är ännu bättre.

Det viktigaste blir då hur du väljer att använda kunskapen. Och reflekterar över frågorna: Varför gör jag som jag gör? Vad är ditt mål och fokus?

Så, vad ska du lära till hösten? Vilken utveckling vill du ha? Vilken utbildning vill du gå? Dags och "skriva in dig" nu.


Bild; Och mycket kan du läsa på distans. Alla böckerna på bilden ovan representerar material för PUMT, Personlig Utveckling genom Mental Träning. En distansutbildning som jag rekommenderar för dig som vill lära känna dig själv. Själv går jag den för att fortsätta vidare och även blir licensierad mental tränare, Även utbildningar inom NLP, Neuro Lingvistisk Programmering, kan jag starkt rekommendera. NLP har givit mig inte bara redskap att hjälpa andra, utan också en grym egen personlig utveckling.

torsdag 23 juli 2009

Din självkänsla - ditt oberoende

Ralph Waldo Emerson, amerikansk 1800-tals författare och filosof har uttryckt följande:

Det är lätt att bland allmänheten leva efter den allmänna åsikten; det är lätt att i ensamhet leva efter sina egna åsikter; men den största människan är den som mitt i mängden med gott mod kan behålla samma oberoende som om hon vore ensam.

Läs stycket igen.

Fundera på
1. Vad du tror på och står för. Även inför andra.
2. Och vad du står för som du inte försvarar eller står upp för när du möter andra eller möter motstånd.

Om du inte står upp för något är risken att du faller för allt.

onsdag 22 juli 2009

Upplevelse av stress på jobbet

Idag ska du få ytterligare verktyg för att se över din jobbsituation. Men jag har semester tänker du...

Det kanske är bästa tiden och tillfället. Men vänta tills du fått en bra distans till det du gör.

En del av de grundläggande frågorna jag ställer när jag börjar en coachning med en ledare är följande:

  • Hur ser förhållandet ut mellan dina krav och de resurser du har till förfogande?
  • Hur är kraven i förhållande till din möjliga kontroll av läget/jobbet/projektet/din roll?
  • Hur ser ansträngningen ut jämfört med den belöning det ger dig?

Dessa tre frågor ger mig en snabb uppfattning om stressnivån, balansen mellan krav och förmåga (som i sig ibland är en egen fråga). Och varför inte lägga till:

  • Hur upplever du dina krav i förhållande till din förmåga på hemmaplan?

Jag brukar arbeta med 10-skalor. Där 1 motsvarar "låga eller inga alls" (exempelvis:krav) och 10 motsvarar "hög eller fullständig" (exempelvis: kontroll).

Hur ser dina siffror ut på ovanstående frågor? Hur är balansen så som du upplever den?

Kom ihåg att det är din egen upplevelse och värdering av situationen som är avgörande för om du upplever stress eller inte.

tisdag 21 juli 2009

Fem sätt att hantera stress


Innan du ens funderar på att hantera din stress måste du först bli uppmärksam på att den finns där. Att du är stressad. Och det är din egen upplevelse som är högst individuell. Om stressen är positiv eller negativ. Semestertid är kanske en bra period att uppmärksamma hur du lever ditt liv och klarar ditt jobb och livspusslet.

Jag har lyssnat till många föredragshållare inom området som utgår från "visst är du stressad" eller "med dagens krav i arbetet och hemma är vi alla stressade...". I mitt tycke inte det rätta förhållningssättet till ämnet.

En av de viktiga bakomliggande orsakerna är just våra tankar om vår situation och vilka känslor det för med sig. Att ändra på tankarna blir också då ett sätt att hantera upplevelsen av stress. Den andra grundläggande är ett problemfokuserat förhållningssätt, ta tag i det som stressar.

Steg nummer 1:
Gör dig av med de saker som stressar dig. De onödiga faktorer som finns i och omkring dig.

Steg nummer 2:
Ändra på dina tankar om stressen och orsakerna bakom. Att bara få uttala och prata om vad som stressar dig kan vara en viktig del i bearbetningen, istället för att "stänga in tanken i tanken" inom dig. Risken finns att det kan komma att explodera, precis som ångmaskinen vars ventil är stängd. Kom också ihåg att viss stress hjälper dig till och med. Du kan säkert minnas ett tillfälle eller situation där du både presterat bättre och mått bättre när du varit lite stressad. I alla fall när du ser till resultatet efteråt...

Steg nummer 3:
Se över ditt sociala stöd och dina egna resurser. Vilka människor har du runt dig som kan hjälpa och stödja dig? Och vad kan du själv göra genom att se vad som är viktigt för dig och ditt självförverkligande. Att inta en allmänt optimistisk attityd till tillvaron underlättar också avsevärt. Denna del tror jag är en avgörande faktor mellan varför vissa är mer stresståliga än andra.

Steg nummer 4:
Träna "problemlösningstarmen". Är du inte en del av lösningen så är du kanske en del av problemet. Något som du behöver fundera på och smälta en stund innan du accepterar tanken. Vad kan du göra åt det som händer? Och det som du inte kan göra något åt är kanske inte värt att hetsa upp sig över, eller?

Steg nummer 5:
Stress är en naturlig del i livet. Genom att göra något av de fyra stegen ovan har du kommit en bra bit på väg i ditt egna recept för att klara av när belastningen känns för stor. Att sänka din allmänna spänningsnivå blir slutligen en långsiktig förlösare. Har du inte tidigare provat mental avslappning, muskulär avslappning, yoga eller liknande är det dags nu. Sänker du grundspänningen i kroppen kommer du ännu bättre kunna hantera de spänningstillägg som stressen utgör. Och ännu oftare också kunna både må och prestera bättre.

måndag 20 juli 2009

Fånga lyckan...


Har nyligen läst Robin Sharmas uppföljare till "Munken som sålde sin Ferrari", boken "Vem gråter vid din grav?". Lättläst, inte så mycket nytt och en mängd härliga citat. "Munken..." och uppföljaren "Finn din livsuppgift" är bättre. Men alla tre kan starkt rekommenderas för dig som är sugen på lite grundläggande livsfilosofier.

Bland annat har han ett citat från Leo Tolstoj i boken:

Konsten att fånga lyckan är att likt en spindel spinna ett nät av kärlek i alla riktningar och fånga in allt som kommer förbi.


Fler boktips? Kolla här.

Tid för återhämtning - om positiv och negativ stress


Bristen på vila och återhämtning är sannolikt större orsak till stress och ohälsa än det hårda tempot och arbetsbelastningen som många har på jobbet.

Intressant kuriosa:
medellivslängden i Sverige är 77 år för män och 82 år för kvinnor. Och 74 år för läkare!

Ytterligare ett bevis för att det inte räcker med att ha kunskapen man måste också ha "skillsen" som min son Emil uttrycker det. Du måste ha färdigheten, kompetensen och göra något åt det.

Kunskap är bra, görande är bättre. Kärnan i stresshantering tror jag handlar just om kunskap och beteendeförändring. Vad orsaker stress för dig, samt vad och hur kan du göra?

Positiv eller negativ stress?
De finns de som påstår att det inte finns något som heter positiv stress, lika lite som det finns positiva krig. Tvärtemot kan stress kortvarigt hjälpa oss att prestera bättre.

Enligt forskning är det vårt allmänna hälsotillstånd och hur vi uppfattar situationen som ger svar på om det är positiv eller negativ stress. Det är var och ens egen subjektiva upplevelse av situationen som avgör.

Hur vi sedan hanterar stressen är förmågan till återhämtning:
- kortare och längre pauser
- motion
- sömn
- mental avslappning

Vad är ditt sätt att låta kroppen återhämta sig?

fredag 17 juli 2009

Hjälp ditt minne...


Dråpliga situationer. Korta ögonblicksbilder. Semesterminnen. Goda måltider. Härliga skratt.

Allt blir minnen i vår mirakulöst meningsskapande manick - hjärnan. Med ett foto hjälper du minnet på traven och kan återuppleva situationen igen. Tillsammans med andra.

Idag med kamera i mobilen och med små digitalkameror som även kan fånga rörliga bilder finns det inga ursäkter för att föreviga ögonblicket. Förr tror jag att de flesta var med noggranna med motiven för att inte "slösa film" i onödan.

Idag är det mesta digitalt. Kodak har till och med lagt ned tillverkningen av sin storsäljande positiva färgfilm Kodakchrome som lanserades redan 1935.

Njut av ögonblicket. Fånga ögonblicket.
Bestäm efteråt om det var värt att föreviga, inte innan. Stunden är nu.


Bilden: Kiviks Marknad anno 2009. Clumberspanieln Martha (11,5 veckor) är mycket trött efter en heldag på marknaden. Dags och sova...


Life isn't a matter of milestones but of moments.
Rose Fitzgerald Kennedy

måndag 13 juli 2009

Rensning för kropp och sinne - enkel avslappning


En ny vecka. En ny dag.

Jag har börjat dagen med asthangayoga träning för både kropp och sinne.

Att starta yogapassen med mantra som inleds med: "Jag bugar för guruernas lotusfötter som gör vår själs gränslösa styrka klar..." kanske är väl starkt för många. För mig är det viktigare vad yogan gör för min kropp och mitt sinne. Du som provat några gånger vet vad jag pratar om. Du som inte provat, gör det. För det krävs några gånger för att verkligen känna hur välgörande det är.

Du är fullt fokuserad på din andning och på de olika asanas (kroppställningarna) som görs. Fullständig närvaro i nuet krävs. Och alla kan vara med, du behöver inte vara elitgymnast, ha tränat en massa eller vara jättevig. Alla ställningar kan anpassas till dina förutsättningar. Och viktigast av allt, du gör det för ditt eget välbefinnande. Prestation och tävling lämnas utanför.

Efter en dryg timma kommer nedvarvning och avslappning. Passens längd kan förstås variera. Själv brukar jag göra minst en timma. Du fortsätter under avslappningen att andas lugnt och låter hela kroppen slappna av, från tår, fötter genom hela kroppen, hela vägen till hjässan. Och låter, precis som avslutningsmantrat säger:

"Låt välfärd komma, låt själen och kroppen näras, låt härskarna regera sitt land rättfärdigt, låt fred och gudomlighet alltid råda, låt lycka, godhet och kärlek finnas i hela världen. OM frid frid frid."

Varför inte prova bara en avslappning?

Enkel avslappningsövning
Läs igenom instruktionerna en gång och lägg dig eller sätt dig sedan bekvämt. Vill du ha lugn musik i bakgrunden går det utmärkt. Sätt i så fall på musiken nu.

Blunda. Fokusera på din andning. Andas med munnen och låt lungorna fyllas helt på varje inandning och tömmas på varje utandning.

Räkna till tre på inandning och tre på utandning. Andetagen ska vara lugna och lika långa.

För varje andetag låter du sedan avslappningen spridas hela vägen nedifrån och upp, hela vägen från tårna till din hjässa.

Steg för steg... tår, fötter, vader, lår, mage, bröst, armar, fingrar, axlar, huvud, hjässa och hela vägen tillbaka igen... Steg för steg, andetag för andetag låter du avslappningen sprida sig från hjässa, huvud, axlar, fingrar, armar, bröst, mage, lår, vader, fötter och tår.

Fortsätt att andas lugnt ytterligare 8-10 andetag och ta dig sedan tillbaka igen genom att öppna ögonen, sträcka på benen, röra på fötterna, sträcka på armarna, röra händer, huvud och slutligen resa dig upp.

Låt övningen hålla på minst 10-15 minuter, ännu hellre 20 minuter eller längre.

Fler övningar och verktyg hittar du här

fredag 10 juli 2009

Vilka gärningar ska du be om förlåtelse för?


I love you. I´m sorry.
Forgive me. Thank you.

Detta är ord tagna från en förlåtelse- och försoningstradition från Hawaii. En metod för att minska stress och öka problemlösningsförmågan.

Med dessa ord startar, ho'oponopono, förlåtelseprocessen. Hela processen bygger på att din bild av världen och upplevelsen utanför är en bild av ditt eget sinne. Vad du ser i andra finns också i dig, allt helande är alltså självhelande. Metoden bygger på ett totalt ansvarstagande för världen, inte bara för det du gör utan också för allt som kommer in i ditt liv.

Dr Joe Vitale har skrivit boken Zeero Limits där traditionen och metoden beskrivs i sin helhet.

Helt enkelt göra rätt...
Detta kan för vissa vara en ganska radikal syn på livet i stort och smått. I grunden handlar det om att du kan och har mycket mer inflytande över ditt eget liv än du tror. I varje ögonblick kan våra små fel i tanken, vad vi säger och gör bli "renade". Processen handlar i grunden om frihet, frihet från det förflutna för att leva i nuet. Att göra rätt, att ställa saker tillrätta, förbättra relationer - helt enkelt göra rätt. Och vill du se en förändring i andra får du börja med dig själv. Ännu mer hårddraget, du kan inte förändra andra, bara dig själv.

“You must be the change you wish to see in the world?” sa Mahatma Gandhi under sin levnad, vilket i mångt och mycket stämmer in i grundtanken för ho'oponopono.

De fyra raderna i "bönen", där ordningen kan variera, blir översatt:

Jag är ledsen!
Snälla förlåt mig!
Jag älskar dig!
Tack!

Vilka gärningar ska du be om förlåtelse för idag?


"Följ det som gör dig lycklig och det kommer att öppna dörrar
för dig där det tidigare bara fanns väggar."
Joseph Campbell
Fler tänkvärda citat?




torsdag 9 juli 2009

Minnen som skapar kraft

Hjärnan har fyra grundläggande förmågor; att ta in information, att återskapa information, att fatta bestlut och att fantisera. Alla fyra är förmågor som du kan ta kontrollen över och använda till din fördel.

Enligt hjärnforskningen blir allt vi varit med om en minnespår i våra hjärnor. Och det oavsett om det hänt eller inte (vilket i sig är en orsak till att visionera och affirmera funkar så bra.). Dessutom funkar vi så att för varje gång vi tänker samma tanke eller minns en upplevelse bildas ett nytt minnesspår och minnet av händelsen blir allt starkare.

Att då återskapa positiva minnen och positiva upplevelser gör att vi också skapar en hjärna som innehåller fler plus. Är du redo för att skapa fler positiva minnespår?

Fundera på och skriv ned:

  • Vilket är dina roligaste stunder?
  • Vilka är dina mest äventyrliga stunder?
  • Vilka är dina mest romantiska stunder?

Och säg nu inte som min fru sa häromdagen på den första frågan. "Oj, de är så många...så jag ha svårt att nämna någon...". Om det är så många roliga stunder borde det vara enkelt att nämna säg 10 tillfällen.

Utmaning:
Utmana dig själv och alla i din familj. Ställ den första frågan runt middagsbordet och låt frågan gå laget runt bland vuxna och barn. Gör samma sak när ni har släktträff nästa gång. Eller ställ frågorna till gammelmormor/morfar eller till någon annan som står dig nära.

Utöver att du hjälper både dem och dig själv att minnas och återskapa goa stunder, så kommer ni säkert också få ytterligare ett tillfälle av djupare dialog att minnas ...


"Vilket underbart liv jag har haft. Jag önskar bara att jag hade insett det tidigare." Colette

onsdag 8 juli 2009

Optimist, pessimist eller realist?

Jag lovade mig själv i början av året att:

"... fortsätta att vara så envetet optimistisk och positiv som de flesta människor känner mig som. När jag håller föredrag brukar jag självironiskt emellanåt kalla mig för "positivistkonsult", när jag med stort leende bara vill se möjligheter i allt till en gräns då jag nästan blir trött på mig själv ;-) Och ju fler vi blir som letar guldkornen i stället för sandkornen, ju fler utav oss som ser hästarna istället för hästskiten, ju fler människor som väljer och vågar gå sin egen väg, istället för att följa den blinda (mediala?) massan, desto mer tillfreds och nöjd tror jag att du kommer att känna dig med ditt liv."

Detta var också inledningen av årets första Veckans Coachtips (klicka för att läsa).
Alla brev är sökbara och du hittar många idéer, tips och tankvärdheter...



Den handlar om synen på livet
Att vara optimist handlar inte om att blunda för verkligheten och göra som strutsen, sticka huvudet i sanden. Att vara optimist är snarare en syn på livet och livets möjligheter istället för omöjligheter. Optimister tror allmänt gott om människor och händelser. Och om framtiden.

Att vara pessimist kan sägas vara motsatsen. Att vara pessimist är också en syn på livet och det svåra i livet. Pessimister tenderar att se det dåliga i livet och att allt bara kan bli värre. En vanlig liknelse mellan en optimist och pessimist är synen på ett glas med vatten som är till hälften fyllt. Optimisten ser det som halvfullt, pessimisten som halvtomt.

När Titanic gick emot isberget på kvällen den 14 april 1912 var även optimisterna snart ganska klara med hur verkligheten såg ut, fartyget kommer att gå under. De var realister och såg verkligheten för vad den var, varken mer eller mindre. Och sedan agerade de därefter.

Optimism eller pessismism handlar om synen på det som inträffar eller inträffat och kanske ännu mer tanken om det som händer samt inte misnt, vad och hur man kommer att agera framöver.

Tony Robbins, välkänd "megacoach" brukar uttrycka sig i stil med: se verkligheten som den är inte sämre, se verkligheten som den är och bättre. Troligen en livsfilosofi som kommer hjälpa dig mer än den stjälper.

Dra nytta av alla tre
Walt Disney arbetade med sina tre olika "rum" eller karaktärer när han skulle vara kreativ. Det handlade om drömmaren, utvärderaren (kritikern) och genomföraren (planeraren). Första steget är att vara en kreativ drömmare. Allt är möjligt. Utvärderaren har sedan till uppgift att vara kritiker. Gör bedömningen om det är värt det? Använder logik och ser på konsekvenser. Söker problem som kan uppstå. För genomföraren slutligen är den viktigaste frågan ”Hur?”. Hur kan detta åstadkommas, genomföras? Genomföraren tittar på alternativ för hur drömmarens idéer kan bli verklighet.

Det skulle i stort sett kunna handla om optimisten, pessimisten och realisten.

Att fundera på:
  • Vem är du själv?
  • Hur skulle du kunna använda dig av och dra nytta av alla tre förhållningssätten?
  • På vilket sätt skulle detta i positiv riktning påverka ditt liv, redan idag?
Tips på sommarläsning: Tony Robbins, Din gränslösa styrka eller Väck jätten inom dig

tisdag 7 juli 2009

Nedgång sätter fokus på förändring


"Nedgång är ett gyllene tillfälle för Ikea att vakna upp och åter fokusera på att bli bättre för kunderna," säger Ingvar Kamprad i en intervju i Dagens Industri (7 juli 2009).

Ska det till smärta och lidande för att vi ska ta tag i vår förändring?

Kenth Åkerman inspirerar - Om uppgång i nedgång

Mental coachning, nya perspektiv och inspiration.
"Tror du att du är färdig kan du lika gärna lägga dig ner och dö..."

Väck upp resurserna på insidan. Kenth tar dig upp när rulltrappan går ner...

Kenth Åkerman inspirerar - Om framgångsrik förändring

Tid. Energi. Tankar. Mål. Motivation.
Kort inspiration med bl a stärkande frågor för förändring i vardagen.

Ihågkommen?


Idag får du en fråga som du kan suga på ett tag och skriv sedan ned dina svar:

Hur vill du bli ihågkommen?


"Det finns två sätt att leva. Det ena är som om ingenting vore ett mirakel. Det andra är som om allting vore ett mirakel." Albert Einstein

Fler citat

måndag 6 juli 2009

Tro och mod segrar!


Tänkvärt om tro och tankens kraft:

”Om du tror att du är besegrad är det så, om du tror att du inte törs, törs du inte,
om du skulle vilja segra, men tror att du inte kan, kan du säkert inte heller.

Det är inte alltid den starkare och snabbare som går segrande ur livets strider;
men förr eller senare vinner den som tror att segern är möjlig.”




"Antingen du tror att du kan eller tror att du inte kan,
har du säkert rätt."
-
Henry Ford

Fler tankeväckande citat? Kolla här.

Michael Jackson - Earth Song - World Environment Day

Tribut till Michael Jackson och till VÅR värld.
Vad kan du göra och bidra med?

En god förebild

Lysna till coach John Wooden, ofta citerad i coaching litteratur.

Ha kul och lär en massa!

Optimala zonen - hitta flytet


Ny vecka. Kanske en avspänd vecka, eller sitter jobbstressen kvar?

Vill spinna vidare på temat avspänning, avkoppling med koppling till hur vi presterar bäst.

Det är tennis i Båstad och vårt stjärnskott (nåväl han har slitit på ett tag...) Robin Söderling är högaktuell. I en DI intervju (Tennis Special 3-19 juli 2009) säger han så här:

"Jag har alltid haft ett bra psyke för tennis. Men ibland har jag velat för mycket. Då blir jag förbannad, spänner mig, tappar koncentrationen och spelet låser sig. Om jag tar det för lugnt slappnar jag av för mycket, blir loj och det blir inte heller bra. Jag vill hitta balansen, vara tänd men på rätt sätt. Det är inte alltid det lättaste."


Var ligger balansen? Hur ser förhållandet mellan prestation och spänning ut? Och hur hittar Robin (och även du) "balansen"?

Din grundspänning + spänningstillägg = situationsspänningen

Grundspänningen är högst individuell, men med för hög grundspänning behövs inte mycket för att den optimala zonen ska passeras, om den inte redan gjort det. En person med allt för låg grundspänning behöver än mer laddning för att nå den optimala prestationen. Grundspänningsnivån, vardagsspänningen, är den nivå som du behöver ha för att fungera och göra det du gör i vardagslivet. För att hålla kroppen igång och funka mentalt.

Att vara helt avspänd gör att du inte presterar överhuvudtaget. Och att vara för spänd gör att du är för mycket "på tå" och av den anledningen inte heller presterar.

Att träna muskulär avspänning och mental träning minskar din grundspänning och lär kroppen skillnaderna mellan att vara tänd och laddad, eller bara spänd. Du kan då själv veta när du är på rätt väg. Den extra spänningen (spänningstillägget) krävs för att vara muskulärt laddad och mentalt redo.

Läs mer om muskulär avspänning.

Beställ CD för mental träning och avspänning av Lars-Eric Uneståhl.

söndag 5 juli 2009

Knycka mästerliga recept

En av mina favoriter och förebilder som föreläsare, Kjell Enhager. Äntligen på YouTube.

Knycka mästerliga recept.

fredag 3 juli 2009

Igångsättare eller kritiker?

Jag och min fru Annika sitter i trädgården och ser en fågelunge bli matad i vår femvånings fågelholk på gaveln på ladan. Vi är båda fascinerade av livets under. "Detta borde man egentligen fotografera..." utbrister Annika. Alternativen är egentligen bara två, hämta kameran och göra det eller njuta av stunden och ha kvar minnet som en bild i huvudet. Och sedan inte gräma sig över att vi inte tog kortet.


En kort reflektion inför stundande helg och semester (för dig som inte redan startat):


Det finns två typer av människor:
De som går före och uträttar något och de som
kommer efter och kritiserar.


Vem är du?

Stunden är nu - inte sen. Hur lång tid tar det att ta kortet är intill - ett ögonblick. Hur lång tid tar det innan det är passerat - ett ögonblick. Så vad väntar du på?





Bestäm dig för hur din dag, din helg, din semester ska bli - redan nu. Och planera sedan för att det blir på det sättet. Och om det inte blir, var flexibel, du då har en ny möjlighet nästa dag.

Kom ihåg: Gräm dig inte över det du inte gjorde.



torsdag 2 juli 2009

Läsning för hängmattan!


Nu är webshopen PassionOchPerspektiv.se uppdaterad med en mängd nyheter.

Kolla här!

Stenen i skon...


Vad är det som ligger och gnager i ditt undermedvetna? Vad har du för stenar som blir allt tyngre på dina axlar? Vad är det för skugga som faller över dig? Vad ger dig dig skavsår i livet?

Stressforskaren och professorn i arbetsmedicin Lennart Levi har sagt följande:

"Om du fått in en sten i din sko och stenen skaver foten - du behöver du i första hand varken meditation eller motion. Varken nyandlighet eller aromterapi. De behöver snöra upp skon och - ta ut stenen."

Ibland är det lätt att bli av med det som stör. Ibland ännu lättare!

Så vilka stenar ska du plocka ut - redan nu!



onsdag 1 juli 2009

Vad är avkoppling, avslappning och avspänning?

På engelska säger man "relaxation", vilket på svenska står för både avspänning, avslappning och avkoppling. Ser vi kort till teorin står dessa begrepp för olika saker.

Avkoppling - då kopplar vi bort yttre stimulans och vi störs mindre av yttre ljud och andra intryck, samt av egna ovälkomna tankar.

Avslappning - då har vi en minimal spänningsnivå i all muskulatur i kroppen. Ett tillstånd av stillhet och vila. Och kanske målinriktad mental träning...

Avspänning - då har vi den "bästa" kombinationen av spänning och avspänning. Helt enkelt "rätt spänningsnivå" i de rätta musklerna samtidigt som övriga muskler är avspända.


Vill du lära dig mer om att hantera vardagens stress - läs boken Landa Mjukt! av Elisabeth Solin. Enkel, lättfattlig och mycket handgriplig.


Tänkvärt!
Det vi kallar åldrande är inget mindre än den totala summan av alla de ärr vi fått av livets stress. Hans Seyle.

Fler härliga citat!
För fler citat för reflektion och utveckling - kolla här.
Related Posts with Thumbnails