Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

onsdag 24 februari 2010

Vad vet fiskhandlare om kultur?

Vill kort fortsätta tankarna när det gäller olika företagskulturer. Värderingar och kultur är frågor som jag ofta stöter på då jag arbetar med service och bemötande frågor. Samt inte minst när det gäller ledarskap...


Världsberömda på att sälja fisk!
Pike Place Fish i Seattle är en liten fiskbutik på fiskmarknaden i Seattle i staten Washington (USA).
Vad kan man lära av en fiskmånglare undrar du?

När jag själv såg verksamheten i gång möttes jag av  en stark utstrålning.  Glada tillrop till kunder och kollegor. Stora och små fiskar, samt krabbor och andra  skaldjur som flyger i luften från utsidan av disken till expeditkollega på insidan som packar in. Emellanåt avbryts arbetet av en fånig dans eller av att någon drar ett skämt.

Visionen var: Pike Place Fish ska bli världsberömda! Från början var det en galen idé som tändes, nu kommer kamerateam från hela världen för att föreviga hur man arbetar. Chefen insåg att en förändring måste till, bland annat hos sig själv och den attityd som han hade. Som bekant genomsyras en verksamhet snabbt av hur medarbetarna och inte minst chefen gör saker. Den viktigaste lärdomen är dock: det handlar inte i första hand om att kasta saker omkring sig, det är visionen som måste genomsyra verksamheten. Det ställs en del krav för att bli världsberömda…

På Pike Place Fish arbetar man aktivt med fyra enkla budskap varje dag;

Välj din inställning!
• Ha kul!
• Var närvarande!
• Ge kunden en bra dag!


Det går att förändra en verksamhet som varit i gång länge. Det handlar om att involvera medarbetarna och skapa en vision. Eller som man själva säger på Pike Place Fish:  

”Det är visionen som håller oss igång!”


Du kan själv säkert känna igen dig och sätta in företaget där du jobbar på någon eller några av de fem nivåer som jag kort beskriver nedan:

                                Åtagande

                      Delaktighet

                Samarbete

         Foglighet

Kontroll


På vilken nivå befinner sig din verksamhet? 
  
Är det kontroll som gäller eller rättar man sig, fogar sig och "lyder". Kanske är det en kultur av samarbete eller delaktighet. Eller är det ett totalt åtagande (commitment) i allt det som görs?


Pike Fish Place visar att det är i huvudsak tre saker som håller visionen levande:

-    åtagande
-    delaktighet
-    coachning

Vad håller ditt företag "levande"?


"Alla kan inte och somliga vill inte. Så är det bara."
-
Åsnan I-or


















Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails