Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

fredag 26 februari 2010

10 TIPS coacha andra som ledare

Coachning har blivit en trend. Att vara coach är ett yrke för alla. Coachning inom idrotten har funnits länge och med framgång. Däremot inom näringslivet är det ganska nytt. Coachande ledarskap och coachande förhållningssätt är några av begreppen. Egentligen handlar coachning om självklarheter som att vara närvarande och lyssna, ställa frågor, återkoppla och ge uppgifter. Allt för att få medarbetaren att prestera bättre genom ökad motivation, ansvarstagande och kvalitet. Men kan du få allt på samma gång?



Läs alla 10 tips coacha andra - här!

Vill du köpa häftet, 16 sidor i fickformat - beställ här!

Varför kommer målen så fort?

Jag såg med ett halvt öga på OS hockeyn igår. Sverige mot Tjeckien. Det första två målen kom med 37 sekunders mellanrum. Sverige låg snabbt och lätt under med 0-2. Men när väl reduceringen kom till 1-2 kom kvitteringen som ett brev på posten, även denna gånd 37 sekunder senare. Intressant, eller hur?

När allt fungerar, när du är inne i "flytet" går det mesta din väg. När du nått ditt ideala prestationstillstånd blir "allt" möjligt. Ett mentalt tillstånd utan barriärer eller hinder. En framgång föder ny framgång.

 
Kungsbacka Kings - U11 efter segern ...

Man brukar säga att man ska sluta när man är på topp, vilket i sig är en god tanke. Du kan ladda in framgången i ditt undermedvetna. Vill du hjälpa dig själv ännu mer ,"brassa på" ordentligt med känslorna för att verkligen "sätta tillståndet i kroppen" och skapa kraftfulla minnesspår.

Och du kan också välja att surfa på framgångsvågen, forskning visar att du har 55 gånger större sannolikhet att uppnå samma resultat ytterligare en gång. Vad väntar du på?

torsdag 25 februari 2010

Hur blir du modigare?

Mod, vad är det? Är det att våga göra saker?

Att göra något som du gjort förut, men som ingen annan vågat är det mod? Eller är det att göra saker som andra tycker är mod, men för dig är det lätt och enkelt?


Mod och rädsla hänger samman. Att göra något som övervinner din rädsla eller går emot någon av dina rädslor är mod. mod är en känsla av att ha gjort något som också ökar ditt självförtroende framtida och liknande situationer.

Att vara modig är det något du är? När du gör saker som utmanar din rädsla, ökar du modet och stärker då också din självkänsla. Du blir mer modig.

Så, vad är mod, egentligen?

--> Att vara rädd, men göra det ändå!

1. Utmana dig själv. Vad kan du göra redan idag som ökar ditt mod?

2. Gör det!
Blir du stoppad av den inre dialogen som sätter igång: ska jag/ska jag inte, vågar/vågar inte. Gör det! Det är i huvudsak två känslor som ger sig till känna: smärta och/eller njutning. Smärtan att göra det och njutningen av att ha gjort det...

3. Har du inte gjort det, eller tvekar fortfarande? 
Ställ frågan: Vad händer om du inte gör det?


"Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength." Arnold Schwarzenegger


Mer om självkänsla

Mer om självförtroende 

Om tro och mod




onsdag 24 februari 2010

Minnesregel för klagomålshantering...

Vad vet fiskhandlare om kultur?

Vill kort fortsätta tankarna när det gäller olika företagskulturer. Värderingar och kultur är frågor som jag ofta stöter på då jag arbetar med service och bemötande frågor. Samt inte minst när det gäller ledarskap...


Världsberömda på att sälja fisk!
Pike Place Fish i Seattle är en liten fiskbutik på fiskmarknaden i Seattle i staten Washington (USA).
Vad kan man lära av en fiskmånglare undrar du?

När jag själv såg verksamheten i gång möttes jag av  en stark utstrålning.  Glada tillrop till kunder och kollegor. Stora och små fiskar, samt krabbor och andra  skaldjur som flyger i luften från utsidan av disken till expeditkollega på insidan som packar in. Emellanåt avbryts arbetet av en fånig dans eller av att någon drar ett skämt.

Visionen var: Pike Place Fish ska bli världsberömda! Från början var det en galen idé som tändes, nu kommer kamerateam från hela världen för att föreviga hur man arbetar. Chefen insåg att en förändring måste till, bland annat hos sig själv och den attityd som han hade. Som bekant genomsyras en verksamhet snabbt av hur medarbetarna och inte minst chefen gör saker. Den viktigaste lärdomen är dock: det handlar inte i första hand om att kasta saker omkring sig, det är visionen som måste genomsyra verksamheten. Det ställs en del krav för att bli världsberömda…

På Pike Place Fish arbetar man aktivt med fyra enkla budskap varje dag;

Välj din inställning!
• Ha kul!
• Var närvarande!
• Ge kunden en bra dag!


Det går att förändra en verksamhet som varit i gång länge. Det handlar om att involvera medarbetarna och skapa en vision. Eller som man själva säger på Pike Place Fish:  

”Det är visionen som håller oss igång!”


Du kan själv säkert känna igen dig och sätta in företaget där du jobbar på någon eller några av de fem nivåer som jag kort beskriver nedan:

                                Åtagande

                      Delaktighet

                Samarbete

         Foglighet

Kontroll


På vilken nivå befinner sig din verksamhet? 
  
Är det kontroll som gäller eller rättar man sig, fogar sig och "lyder". Kanske är det en kultur av samarbete eller delaktighet. Eller är det ett totalt åtagande (commitment) i allt det som görs?


Pike Fish Place visar att det är i huvudsak tre saker som håller visionen levande:

-    åtagande
-    delaktighet
-    coachning

Vad håller ditt företag "levande"?


"Alla kan inte och somliga vill inte. Så är det bara."
-
Åsnan I-or


















tisdag 23 februari 2010

Fattig eller rik?


Den här berättelsen handlar om en mycket rik man som ville visa sin son hur fattiga människor lever. Pappan och sonen tillbringade därför ett par dagar hos en mycket fattig familj som bodde i närheten av deras gods. När de återvände efter besöket frågade pappan:

- ”Förstår du nu vad fattigdom innebär?”
- ”Ja, det gör jag”, svarade sonen.
- ”Kan du då beskriva skillnaden mellan vårt liv och deras”, bad pappan.
Efter att ha funderat en kort stund säger sonen:
- ” Vi har bara en hund, men de har fyra. Vi har en liten pool i trädgården, men de har en hel sjö. Vi har olikfärgade lampor i trädgården, men de ser hela stjärnhimlen. Vi har en massa betjänter som hjälper oss, men de hjälper andra. Och vi har stängsel runt hela vår gård, men de har vänner som beskyddar dom.”
- ”Jag som trodde att vi var rika och de fattiga…”

Ur Det är aldrig kört, Argument Förlag

måndag 22 februari 2010

Vad göra när du är insnöad?

Snövädret är en stor snackis just nu. Förutom OS, Tiger Woods och Melodifestivalen. Snöskottning på tak. Förseningar med tåg. Inrasade tak. Men vädret kan vi inte göra något åt? Jo, du kan resa bort eller flytta...

Själv har jag haft en underbar sportlovsvecka i ett spännande Jordanien (med ökenturer, flyt på Döda Havet och dykning i Röda Havet). Och vad möts vi av när vi kommer hem, ett Sverige i snökaos. Idag är t o m skolorna stängda i kommunen där jag bor (Kungsbacka).

Här är lite tips att göra om du är insnöad (sammanställt på tåget från Stockholm igår tillsammans med Emil, min son):

  • spela TV-spel
  • läsa en bok
  • spela spel
  • sova
  • kolla på TV (OS) 
  • baka bullar
  • tända en brasa och sitta och mysa
  • ta en lång fika
  • kolla film
  • läsa alla gamla tidningar som blivit liggande 
  • leka med kompisar
  • skriva dagbok
  • kolla på klockan
  • spela fotboll inomhus 
  • laga en god middag (långkok) 
  • innebandy - inne (ytterligare ett tips från sonen...)
  • måla en tavla
  • skriva en saga
  • surfa på Facebook (är du inte medlem av 100% Åkerman - bli det!)
  • tända ljus och bara prata om livet...
Och lite tips för utomhus...
  • bygg en snögrotta
  • pulsa-i-snön-träning
  • skotta-styrke-träning
  • världens värsta snöbollskrig
  • göra snöänglar
  • bygga ljuslykta
  • picknick i "snöfåtöljen" 

Och du kan göra dina egna listor ...

Och mammas ord:
"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder." gäller förstås fortfarande.

Det lär nog dröja innan vi får så mycket snö igen (om du befinner dig söder om Stockholm i vårt vackra land.) Så passa på och njut av snön.

fredag 12 februari 2010

Mental träning, varför då?

Alla vet att vi blir vad vi äter. Kost och hälsa hänger ihop. Alla vet också att fysiska aktiviteter, motion och träning behövs för att fysiskt orka med. På vilken nivå bestämmer du själv. För elitidrottare såväl som för alla oss andra är även det mentala oomtvistat, eller? 

Kommenterade idag ett inlägg på Aftonbladet Debatt där Olof Röhlander skriver om  
"Mental träning lika självklart som valla."

Att veta och att kunna är dock olika saker. Att skylla på omständigheter eller att säga: 
 "Man borde ha tränat mer..." visar bara på att du lägger ansvaret på utsidan dig själv. 
Precis om Olof skriver är det 100% ditt egna ansvar. Du gör det bästa du kan, sedan kan du inte påverka motståndet. Dock påverkar motståndaren dig mentalt hela tiden. Då gäller det, precis som med mat och motion att välja det du "tankar tanken" med. 

Ingen skulle komma på att tanka etanol i en bensinbil. Nu funkar det att köra dock, men effekten blir lägre. Och det är kanske den lilla skillnaden du behöver. Tankar du etanol i en dieselbil blir det dessvärre stopp. Att ta kontrollen över dina tankar, målbilder och "verkligheten" på insidan blir avgörande. Alltifrån orden du använder ("ska försöka..") till hur du använder din kropp (häng med huvud och sjunk ihop och försök vara riktigt glad, nu...). Helt enkelt; det du fokuserar på får du mer av. Men som sagt, vi lever i olika verkligheter och du ser inte alltid världen som den är, utan som DU är! 

Tänd men inte spänd - laddad men inte kvaddad? Hur hittar du den optimala zonen? 


Läs här hur det hänger ihop

onsdag 10 februari 2010

Hållbart ledarskap - vaddå?

Hur får du medarbetare som tar mer ansvar? Hur får du gladare medarbetare? Och mer uthållig motivation? Vad skulle exempelvis bli möjligt om motivationen ökade med 10%?

Jag tänkte ge dig några tankar kring detta i denna krönika om hållbart ledarskap och framgångsrik coachning. Hållbart ledarskap ur ett verksamhetsperspektiv handlar i huvudsak om...

(läs resterande del av krönikan på Hållbart Event)

Olika kundkulturer

Jag slutar aldrig att förvånas som kund. Hos vissa företag är det enkelt att göra sina affärer och hos andra undrar man hur de kan överleva.

Hur är kulturen där du jobbar? Är det en kul-tur att vara på jobbet?

Kulturen sitter i väggarna, antingen du vill det eller inte. De flesta verksamheter pratar om kultur, färre "gör" sin kultur medvetet. Vad är viktigt? Vilka värden styr?

Glen Peters har utarbetat en modell som beskriver tre olika stamstereotyper av kundkulturer. Modellen kan användas för att kunna identifiera företaget, men också för att kunna bedöma de förbättringar som krävs för att göra företaget kundfokuserat.  Han kallar dem för stammar och systemet bygger på den amerikanske forskaren Benjamin Schneiders stamsystemsmodell för att bedöma företagskulturer.

Schneider menar att alla stammar, även organisationer, har fyra olika kännetecken: riter, ritualer, symboler och regler.

En av de årligen återkommande riterna i alla moderna företag är utvecklingssamtal och lönesamtal, det kan ibland bli till en riktig cirkus; Vem eller vilka ska befordras? Och hur mycket kommer lönen att justeras?

Ritualer markerar viktiga händelser och skapar gemensamma band mellan medarbetarna. Företagsjubileum, födelsedagar och nya stora kunder som firas. Hur ofta firar ni en kund? Hur ofta firar ni en medarbetare som gjort ”något extra” för en kund?

Symboler visar vad företaget står för. Budskap kan förmedlas genom en levandegöra grundaren (ex: Disney-koncernens upphovsman, Walt Disney), företagets motto (ex: Avis: ”We try harder”) eller en speciell utmärkelse som tilldelats företag (ex: Scandorama – årets bussresearrangör). Finns det någon symbol som visar på kundernas värderingar? Är det viktigast att levandegöra grundaren eller lyfta fram företagets motto?

Skrivna och oskrivna regler som sätter slutligen spelplanen för vilket beteende som accepteras eller inte i företaget. Det finns regler för säljarnas besök, rapportering av reseräkningar, regler för fakturering och betalning, regler för leveranser. Men har ditt företag tydliga regler för hur kunderna ska bemötas? Säkert inte.


(Utdrag ur boken Servicekompassen - framgångsfaktorer för service i mästarklass, Kenth Åkerman, 2004)
Publicera inlägg

tisdag 9 februari 2010

Bilden av dig själv

Du som följer bloggen eller varit inne här förut vet att det handlar om utveckling. Att bli medveten istället för att, som jag brukar säga, att vara, agera och kommunicera medvetslöst. Jag faller själv emellanåt i fällan och vet (under eller efteråt) att jag skulle gjort på ett annat sätt... Inte minst när det handlar om barn och deras "härjande" ;-)

Idag tänkte jag ge dig en uppgift att fundera över som handlar om något:
- som alla har
- som ändras hela tiden
- som du är medveten eller omedveten om

Det handlar om dina interna värderingar om dig själv - din självbild.

Reflektera över: 
- Vem är du?

Se dig själv i spegeln och skriv ned en lista på alla positiva och mindre positiva delar av dig själv.
Även solen har fläckar och månen har alltid en mörk sida...

fredag 5 februari 2010

Kinderägg? - mer glädje, motivation och självkänslan


 Hur har veckan varit nu när det snart är dags för "fredags..." - just det!

Vad har gjort dig glad under "gladveckan"? Hur har du glatt andra?

Glädje är en viktig del i att stärka vår mentala styrka. Det är lättare att ta sig an utmaningar och motgångar när humöret är på topp, eller hur? 



Läs Veckans Coachtips så får du tips för att stärka självkänslan ännu mer (brev nr 144)



 Annars kommer här 10 tips för att öka motivationen inför helgen...

1. Le mycket. Du får det tillbaka…
2. Beröm!
3. Belöna.
4. Fokusera på glädjestunderna. Du har mycket att glädjas över.
5. Njut lite mer!
6. Stryk på ”Att-göra-listan”
7. Ring din positive coach
8. Gör ett bokslut av din dag
9. Ge ”det lilla extra”
10. Svara på frågan: Vad händer om du inte gör det?

torsdag 4 februari 2010

Goda nyheter

Hur ligger du till på "glad-o-metern"? Hur många har du glatt under veckan?
Vilken glädje nivå har du själv? Om du läser nyheter och ser på TV gäller det att du sållar ordentligt för att finna de positiva, glada och goda nyheterna. Men de finns!

Det är bara du som inte sett dem. De Goda Nyheterna. I Göteborg finns t o m en tidning som heter Goda Nyheter.

Så här in på fjärde dagen i "glad-veckan". Hur ligger du till? Har du ökat mängden goda nyheter i minnet eller har du kanske fallit tillbaka och låtit omgivning dra ner dig.

Ryck upp dig - nu! Och fullfölj.

Skriv ned 10 saker som du är glad över i ditt liv - nu! Och du är åter på banan.

onsdag 3 februari 2010

Rätt eller glad?

Jag vet att jag ställt frågan förut. Men om du fick välja;

vill du hellre ha rätt eller 
vill du vara glad?

För mig är svaret enkelt, kanske också för dig. Men vad är svaret? 

Att ha rätt handlar om att ha makt. Du bestämmer, du vet bäst, det ska göras när du vill - du har rätt! R-Ä-T-T! 

Men spelar det egentligen så stor roll alla gånger. Du har mött dem, människorna som vill ha rätt i allt, och då menar jag allt. Sedan finns det människor som tar det mesta med en klackspark. Tänk om du skulle "klacksparka" lite mer.

Allt är inte blodigt allvar och kamp på liv och död. Allt handlar inte om att vinna och ha rätt, eller hur?
 
Hur kan du minska din irritation och göra dig själv ännu gladare redan nu. 

tisdag 2 februari 2010

Harry Potter om misslyckande och personlig utveckling

Missa inte detta examenstal som JK Rowling (författare till Harry Potter om någon missat det) håller på Harvard Business School. Något att tänka på för oss att och som gör oss glada.


J.K. Rowling Speaks at Harvard Commencement from Harvard Magazine on Vimeo.

Markera ditt humör

Vilket morgonhumör har du? Och vad av detta humör är en "obotlig" vana och vad är anpassat efter vad som verkligen händer när du vaknar, vad som väntar dig under dagen och vad som hände kvällen innan?

Om du skulle sätta en etikett på ditt tillstånd, ditt humör, redan på morgonen - vilken etikett skulle du sätta?

Varför inte använda en humörmarkör? Och du istället bestämmer vilket humör som är mest lämpat för att möta dagen.

GLAD kanske - då det är andra dagen i "Glad-veckan"...

Du har ett val!



Etiketterna på bilden kan du köpa på www.ordrum.se och snart i webshopen PassionOchPerspektiv.se

måndag 1 februari 2010

Börja Gladveckan med Gladogram

Emil, min son, kom hem från skolan en dag i förra veckan med ett "Gladogram" i handen. Vilken underbar idé! Tänk om fler anammat denna.

Att ge ett Gladogram till sin kollega, chef, granne...



Jag utnämner denna veckan till "Glad-veckan".

En vecka då du gör dig själv och andra ännu gladare. Tänker och gör glada saker.

Glad - vid gott humör, munter. Synonymer: munter, upprymd (enligt Wiktionary)

Det finns säkert fler synonymer: Vad säger du istället för glad?


Hur många gladogram ska du skicka idag?



Fler tips som gör dig glad:

Vill du sända digitala vykort och göra någon glad: http://www.tanke.nu/

Här har Metro samlat 25 humorlänkar som gör dig glad: http://www.metro.se/se/article/2008/01/17/21/5130-62/
Related Posts with Thumbnails