Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

fredag 4 december 2009

Varför tappar du orken?

Så här på hösten är det vanligt med "tappade sugar" och att orken tryter.

Orsaken för att du tappar orken kan variera. Ofta kan det vara allt som är ogjort och som pockar på uppmärksamhet. För att få tillbaka orken – gör något! Det spelar ofta ingen roll vad du gör, bara du gör något och kommer igång.

Tröttheten kommer inte från allt du har att göra, utan från allt som är ofärdigt. Bli vän med tanken att du aldrig kommer att bli färdig. Inte ens under hela tid liv. Det kommer alltid finnas något som inte är klart! Och det kommer hela tiden att gå upp och ned, sedan behöver inte nedgångarna bli varken djupa eller långa...

Varför tappar du orken?
Ja, det är kanske samma som frågan kring vem som kom först hönan eller ägget. Vad menar han nu tänker kanske du. Jo, för att ”tappa orken” måste du ju ha haft den, eller hur? Och frågan blir då i stället: Vad har du gjort för att tappa orken? Ställ dig följande frågor:

- Sover du för lite?
Eller kanske för mycket. För precis som andra saker i vårt liv blir sömn också en vana. Du vänjer dig vid att ”min kropp behöver x antal timmar”. Och visst kan det vara så.
- När fick du i dig vätska senast? Och då menar jag främst vatten, inte kaffe, te eller andra mindre nyttiga drycker. Du bör troligen få i dig mellen 2-3 liter per dygn. Under natten ”helas” din kropp och det går åt vätska. Drick ett eller två glas vatten direkt när du vaknat för att återställa balansen.
- När åt du senast? En ishockeyspelare under hård träning ska äta sju gånger om dagen. Hur ser ditt schema ut? Troligen betydligt färre och det är bra! Men en ordenligt måltid bara en eller två gånger om dagen räcker inte. Och tänk på, när du tror att kroppen skriker efter mat så är det oftast istället vätska som den vill ha. Drick ett glas vatten eller ta en frukt. Och vem vet, du kanske t o m tappar något kilo ;-)
- Får du i dig tillräckligt med syre? Utan syre inget liv, utan syre ingen ork. Pausa kort från läsandet och försök lokalisera din andning. Sätt handen på magen och känn din andning. Var stannar din hand? Ju längre ned i magen du andas, i regelbunden takt utan pauser destom lugnare är du säkert. Men hur mycket syre får du? Troligen inte mer än 20-30% av potentialen. Att läras sig andas ordentligt är ett mycket bra sätt att hjälpa kroppen att orka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack..snubblade in i din blogg genom google..
var allmänt trött..tappat orken för allt..på gränsen till deprimerad..
gjorde som du skrev..började med bara en sak..
nu e jag igång..
tack till dig!

100% Åkerman sa...

Tackar själv! Det är skönt när det jag skriver kommer till nytta, inte bara för mig själv. För det är ju lite av "självcoachning" att skriva bloggen emellanåt. Må väl och gör det rätta - nu! Och bara EN sak.

Related Posts with Thumbnails