Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

torsdag 20 januari 2011

SISU-modellen: Hur tänker du nu?

Tankar kommer och tankar går har du tänkt på det. Självklart, javisst. Men tänker du på det?
Kanske inte förrän nu.

Vilka tankar tankar du är en fråga jag ofta ställer när jag håller föredrag. Att bli medveten om vad du fyller på med för bränsle, med insikten om att det bara är en tanke och du kan när som helst tänka på annat. Självklart kanske. En träningsfråga, javisst. Jag lärde mig för många år sedan när jag jobbade med databasuppbyggnad, direktmarknadsföring och kundregister: SISU-modellen. Skit In Skit Ut.





Funderingen blir då:
Hur bra är du på att bryta felaktiga tankar och tankemönster?

Hur tänkte du nu? Den frågar ställer min fru emellanåt. Klok fråga som, ställd med "rätt tillstånd" och nyfikenhet, kan få den andra personen (mig!) att stanna upp. Tänka på min tanke.

Du får möjlighet att reflektera över tanken, vad den kom ifrån och vilka känslor den förde med sig... Något som vi kanske inte tänker på så ofta, även om det igen är självklart, eller?

Hur tänker du nu?

tisdag 18 januari 2011

Beroende av vad?

Kanske har du inte funderar i dessa banor, utan bara gör saker utan att inse att vissa saker du gör är du beroende av. Nu tänker jag inte på våra grundläggande behov som att äta, sova och gå på toaletten...

Vi gör saker mer eller mindre medvetet, vårt neurologiska system har fyra sätt att få oss att göra saker på:
- reflexmässigt
- instinktivt
- intuitivt och
- analytiskt

Du gör saker utan att tänka (reflexmässigt), utav en inneboende drift eller behov (instinkt), en en känsla (intuition) eller genom att reflektera och analyser (analytiskt). Våra vanor och beroenden ligger främst, när det är invanda och inlärda, på en mer känslomässig nivå.

Frågan blir: Har du valt alla dina beroenden, eller har de bara uppstått genom "träning"?
Sötsug ökar genom att du regelbundet äter söta saker. Att du äter mer vid varje måltid kan bero på att du vant kroppen vid större och fler måltider. Något som du säkert kan känna igen efter alla helgerna.

Och kroppen säger ofta till om du lyssnar till signalerna. Då gäller det att bryta mönstret innan det blir ett beroende...


Tänk på: Det som "kväver dig" kanske du en gång valt själv.

Hur ser dina blodkroppar ut?

Även ett positivt beroende kan gå till överdrift; för mycket träning går ut över det sociala livet, för starkt fokus på karriären gör att du missar din hälsa, för ivrig "späkning" när det gäller vad du äter gör att du missar njutningen i livet...

Vilka beroenden har du och som hjälper dig att vara eller bli den du vill vara?
Vilka beroenden tar dig åt fel håll, från dina mål?

fredag 14 januari 2011

Tankens kraft en fredag

Redan tanken på att det är fredag gör att du slappnar av. Att bara säga "fredagsmys", som blivit svenskarnas nya begrepp för en lugn avslutning på en tuff arbetsvecka, gör att du går ner i varv. Kan detta stämma? Som vanligt, du som följer denna blogg. Prova själv!

Säkert har du redan tänkt tankarna ovan.
TGIF - Thank God It´s Friday. Och endorfinerna i kroppen har redan börjat göra sig redo.

Prova denna enkla övningen: 
  • Sträck ut armen och låt någon annan lägga ett par fingrar på armen och pressa den nedåt.
  • Be den andra personer notera motståndet.
  • Samtidigt som du säger "Jag är stark och värdefull!" upprepa direkt efter varandra minst 5-6 gånger eller fler
  • ...samt växlar sedan över till att istället säga: "Jag är svag och värdelös!" och upprepar detta mantra minst lika många gånger efter vartannat.
Vilken  förändring i styrkan i armen noterar ni?

Något att "leka lite" med i kväll under myset... Tankens kraft och ord är starka tillståndsförändrare. Vilka ord väljer du? Tänk på det när det är måndag igen - äntligen måndag!

torsdag 13 januari 2011

Tre frågor för mänskligheten

Jag har en engelsk vän som frågade sin 10 åriga son följande:
Vilka tre råd skulle du vilja ge till andra människor?



Svaren blev:
1. Kärlek och att bli älskad tillbaka
2. Gilla den du är!
3. Ge aldrig upp: fortsätt framåt!

Vilka råd skulle dina barn ge?  
Fråga dem!



Thanks Jane Talbo for the inspiration!

onsdag 12 januari 2011

Ursäkt är som plåster

"Ta nu i hand och säg förlåt!" säger läraren till eleven som precis knuffat sin kompis. Hur många gånger har du och jag också fått höra detta: "Säg nu förlåt!" Hur många gånger har det också sagts med hård stackato-röst: "Förlåt, då...!" Utan tillstymmelse till känsla bakom, eller ens en tanke på att det jag gjort varit felaktigt.

Är det vad förlåtelse är. Att säga förlåt. Men vad innebär det egentligen. Går det att genom ordet förlåt få ett dumt ord, en knuff, en stygg handling återkallad. Som att spela tillbaka bandet och fortsätta där man var innan det hände.

"En ursäkt stoppar bara blodflödet, det läker inte såret." 

Hur gör vi då för att läka såret? Går det att alltid förstå och förlåta fullt ut. Och tänk om det är lika svårt för båda: både att ge och ta emot förlåtelse. Den som sa eller gjorde det "dumma" som kräver ett förlåt kanske gjorde det med en god intention. Man kanske sa kommentaren i ett försök att vara rolig eller knuffade den andra personen för att man ville ha uppmärksamhet eller kontakt. Ett långfinger från ditt barn när du sagt något kanske istället ska tolkas "jag vill ha kontakt", "jag behöver prata..." eller "kan vi inte göra något tillsammans."

Ibland känns det också som om det kostar att säga förlåt, men ibland kan det vara bra att bjuda på ett "förlåt" även om du inte anser dig själv skyldig. Det krävs oftast två för fred och försoning.




Hur tänker du nu? 
Vem skulle du behöva säga förlåt till för att "stoppa blodflödet"?

tisdag 11 januari 2011

Han ligger på en spik...

Läste en underbar, men sorglig lite historia för ett tag sedan:

En man gick en dag förbi ett hus där det satt en gammal dam i en gungstol. Bredvid henne satt en gammal man och läste medan han gungade. På golvet låg det en hund och gnällde som om den hade ont. När mannen gick förbi undrade han varför hunden gnällde.

Nästa dag gick han förbi samma hus igen. Både den gamla damen och mannen satt i sina gungstolar och även hunden låg på sin plats. Och lät på samma sätt. Mannen som passerat förbi bestämde sig då för att om hunden fortfarande låg där och gnällde nästa dag skulle han fråga dem varför...

Tredje dagen kunde han förfärrat konstatera att hunden fortfarande låg där och gnällde, situationen hade  inte förändrats. Mannen stod inte ut längre.


"Ursäkta frun!" ropade han till den gamla damen. "Vad är det med er hund?"
"Åh, han" svarade hon. "Han ligger på en spik..."

Mannen som frågat såg förbryllad på henne och frågade: "Men om han ligger på en spik och det gör så ont, varför flyttar han sig inte då?"


Den gamla damen log och svarade med mjuk farmorsröst:
"Raring - det gör precis tillräckligt ont för att han ska gnälla över det, men inte tillräckligt ont än för att han ska flytta sig!"


  • Vad har du i ditt liv som skvaver som spiken?
  • Hur länge ska du låta det fortsätta?
  • När kommer dagen då du flyttar dig från spiken?
  

Hunden på bilden har inget med historien att göra ;-)
För fler härliga Clumberspaniels, kolla här: 
www.sugarloaf.se

måndag 10 januari 2011

Frågornas fråga för att bli lyckligare

Nu är alla helgerna över för denna gången. För många har det inte varit så många lediga dagar då helgdagarna varit på helgdagar ;-). Andra har tagit längre ledighet bland annat jag själv. Sedan kan jag inte vara ifrån mitt jobb ändå, mitt jobb är min passion. Mitt jobb sätter igång endorfinerna i kroppen.

Att få inspirera, ge energi och skapa perspektiv för andra och samtidigt hela tiden utvecklas själv.
Vad mer kan man begära?

Ben Al-Shahar hävdar i sin bok "Lyckligare" att frågornas fråga är:
Vad kan göra mig lyckligare? 

Det gäller sedan att se svaren på följande tre frågor och hur de överlappar varandra.

1. Vad är meningsfullt för mig?
2. Vad är roligt?
3. Vad är jag bra på?

Samt slutligen ställa sig frågan: Vad är mitt kall?

Efter ledighet brukar det oftast kännas lite tungt, men ändå kul att komma tillbaka till "vardagen" igen.

Hur ser du på ditt jobb: Vill du känna mer lycka, se över frågorna ovan och se vad du kan ...


Göra mer av...
mindre av...
börja med och 
...sluta med.

för att bli ännu lyckligare... i alla fall känna mer tillfredsställelse med det du gör.

Jag kan varmt rekommendera boken "Lyckligare" om du vill se närmare på begrepp som lycka, framgång, att vara lyckad och hur dessa hänger ihop. För fler boktips - kolla här!

fredag 7 januari 2011

Skapa din radar med ord om framtiden

Nu har det gått en vecka efter nyår. Några nyårslöften är omvandlade till mål, andra är glömda. Eller som några resonerar: jag ger aldrig några löften för jag håller dem aldrig.

Att formulera mål är att i ord åta sig någonting, och ord äger makten att skapa en bättre framtid. Ord är en av tre mentalt avgörande faktorerna; ord, kropp och fokus. Orden har alltså en tendens att styra vårt fokus och våra tankar. Ordet "sommar" får dig direkt igång att tänka i vissa banor. "Snökaos" ger andra tankar och därmed också känslor. Ord påverkar ditt fokus som dessutom har en tendens att visa sig i din kroppshållning.

Ord som du uttalar, skriver ned - och kanske sedan glömmer. Oavsett har du satt fokus på ordet/målet likt en radar.

Glöm din nyårslöften och sätt istället mål. Bli ännu mer konkret. Ge dig själv ett antal ord eller kortare meningar som tjänar som din radar för året. Vad kommer du ha uppnått när året är slut som skapat en skönare framtid för dig, både under året och när du är framme vid slutdestinationen.


Så vilka ord använder du som kommer påverka dig under 2011? 
Vad blir dina mål?

torsdag 6 januari 2011

En gåta med mening i

Läser en kort historia i Stefan Einhorns bok Vägar till visdom.

"En kvinna och hennes son är med om en bilolycka och förs med ambulans till akutmottagningen, där de möts av en sjuksköterska. Sjuksköterskan tittar på pojken och säger förskräckt: "Men det här är ju min son!" Hur är detta möjligt?"





Vet inte vilka tankar du nu får. "Det måste vara ett misstag...", "Han är adopterad...", "... en okänd tvilling?". Men svaret är så mycket enklare.

Våra hjärnor generaliserar, utelämnar och förvränger för att behålla "vår kartbild" intakt. Och visst är det så att de flesta (ja, inte du förstås...) tänker att sjuksköterskan är en kvinna. Och då sätter vi snabbt igång för att finna lösningen på gåtan.

Men om det hade varit så enkelt, som det också är; sjuksköterskan är en man. Då är historien högst naturlig.

Hjärnan hjälper oss gärna. Men ett av de största hindren (och samtidigt en förutsättning för att klara av att  leva) är att vi vill stänga loopar. Ser då till tidigare erfarenheter för att finna mönster. Och vips, så har du svaret!

När hjälper dig dina erfarenheter och mönster? När stjälper dem dig?

tisdag 4 januari 2011

Motivation - överraskande fakta?!

Se denna film som sätter fokus på motivation på ett nytt sätt.
Motivation 2.0 med Daniel H Pink 

Missa inte heller hans mycket läsvärda bok Drivkraft - den överraskande sanningen om vad som motiverar oss





Kan behövas så här i början av året. Många tankar, mål och drömmar kanske snurrar i huvudet och du vet inte var du ska börja. Varför inte börja med filmen... ;-)

måndag 3 januari 2011

Arbete - utmaning eller lidande

Livet är hårt och orättvist. Du ska jobba sedan dö. Drastiskt och förhoppningvis inte längre sant i nutidsmänniskan. Men ändå finns det där. Lidandet.

Arbete. Läs ordet igen. Vad får du för associationer? Arbete.

Redan Adam och Eva blev "förvisade till att arbeta i sitt anletes svett" när den härliga frukten var uppäten. Men arbete behöver inte vara lidande. Och för bästa resultat behöver vi finna glädjen.

"Work made fun gets done" säger amerikanen. I sagans värld gör Tom Sawyer glädje av att måla ett långt plank. Mannen bakom begreppet "flow", Mihalyi Csikszentmihalyi, menar i sin modell att utmaningar krävs för att känna flytet. Och dessutom konstaterar han i sin forskning att människor har flest ögonblick och stunder av flyt just på jobbet.

Med andra ord vi behöver hinder, utmaningar och lite "lidande" för att både göra bra ifrån oss och att må bra. Sen får inte detta ta överhanden förståss.

Vad svarar du när någon frågar: Hur är det? Om svaren blir livet är en plåga, huvudet upp och fötterna ner, det går sin gilla gång tenderar också orden ofta sagda att bli sanna.




Vad vill du ska bli sant för dig? Vad kan du göra för att utmana dig själv i jobbet? Hur kan du redan idag glädja dig åt det du gör ännu mer?














"Om vi kan ge vårt arbete nya ramar och se det som ett privilegium i stället för en plikt - och göra detsamma för våra barn - då får vi större utdelning i den yttersta valutan. Och vi lär oss mer och presterar bättre." Ben Al-Shahar

söndag 2 januari 2011

Jakten på mening

"En finansman som finner mening och nöje i sitt arbete - som alltså är i sin bransch av rätt anledning - lever ett mer andligt och tillfredsställande liv än en munk som lever i sitt kloster av fel skäl" orden är Tal Ben-Shahars i boken Lyckligare.

Jag är villig att hålla med. Ibland ser vi storögt och med avund på alla de som mediterar, gör dagliga avslappningsövningar, är mindfulla och har rätt andningsteknik. Och förminskar oss själva som kanske får samma effekt av en promenad med hunden, en god bok eller varför inte jobba med det som man älskar. Samtidigt förundras vi över hur andra kan jobba så mycket, hela tiden "göra saker" och aldrig vara stilla. Dem kan inte vara lyckliga, eller?

Igår kan vi inte påverka, mer än med reflektion och lärdom. Morgondagen kan vi inte leva idag. Så kvarstår nuet. Vad ger dig mening nu? Vad gör du med lust? Vad gör dig lyckligare? 

Du kan gräma dig över att det regnar eller så samlar du gänget för en regndans. 
Ett härligt ögonblick i nuet och något att minnas för framtiden.

Förutsatt i detta är att jag tror att alla människor är lyckliga, i alla fall om du lever i västvärlden och inte i misär eller under förtryck. Alla förutsättningar finns där i alla fall. Du kan inte påverka ditt genetiska arv, men resten. Både den fysiska omgivningen, dina val och beslut och ditt beteende. Kanske inte helt och fullt. Men det är inte heller de stora sakerna, de stora förändringarna som skapar glädje och lycka. Lyckan skapas på resan. Vad tror du?

Så, vad kan du göra som gör dig lyckligare nu och i framtiden, redan nu?
Related Posts with Thumbnails