Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

söndag 8 april 2012

Morgonpepp 3: Lär dig ankra tillstånd

Dag 3 på Livsstilsresan. Mycket träning har det blivit. Härligt! Inte minst "morgonjogg" som jag ansvarat för att genomföra kl 7, före varje dags Morgonpepp. Idag kändes det tungt i benen på morgonen, men "the show must go on"... Och så är det ofta i verkliga livet också. Du behöver gå till jobbet, behöver göra det som ska göras även om du just där och då inte orkar. Hur sätter du dig i bästa tillstånd för att prestera?

För mig krävdes det "morot": "Jag vet hur gott det känns när jag sprungit"-känslan, redan före det var dags. Och dessutom la jag till lite "piska": Jag vill inte svara senare idag "att idag hoppade jag över att springa. Dessutom när jag sprang iväg (själv) hade jag ett mål. Att vara tillbaka till Morgonpeppen kl 08:00, som idag kom att handla om...


Morgonpepp 3: Lär dig ankra tillstånd
Artister kan ha det idrottsmän likaså, en trigger eller ankare för att komma i rätt tillstånd för att göra det som krävs. Att skaffa sig triggers för olika tillstånd är samtidigt en av den mentala träningens grundstenar, såväl som inom NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). Ett redskap där vi använder hjärnans ofantliga förmåga att minnas. Minnen skapas genom våra sinnen som du vet. Och de behöver inte ens vara sanna...

Att sätta en trigger eller ankare handlar om kunna att återskapa ett "hjälpande tillstånd" när helst du behöver det. Detta gör du genom att träna kroppen och knoppen på att med hjälp av trigger:
  • ett ord
  • en bild
  • en rörelse
  • en gest
  • eller annat som påminner dig
att försätta dig i ett gott tillstånd. Idrottsmän och kvinnor kan du se slå sig på knäna före ett hopp, blundar och fokuserar, klappar händerna med mera. Allt för att ladda igång sig. Detta kan du också göra inför ett viktigt möte, ett säljbesök, träningspass eller när helst du behöver vara fokuserad och prestera "med ditt bästa jag".

Hur gör du?
1. Vilken tillstånd/känsla behövs för situationen? Lust, lugnt, fokus, målinriktning, glädje, trygghet, säkerhet... ja, vilket tillstånd behöver du? Välj ett tillstånd! (till att börja med).
2. Vilken trigger vill du använda för detta tillståndet? En knuten hand, klapp på låret, trycka ihop höger hands tumme och pekfinger, säga något till dig själv ... välj ett sätt! Det ska vara lätt och enkelt att repetera. Nu har du förutsättningarna.


3. Fundera nu på ett tillfälle när du hade ditt valda tillstånd (lugn, fokus, säkerhet mm) senast (helst ett tillfälle då du kände det mycket starkt). Bra.
  • blunda
  • se det du ser
  • hör det du hör 
  • återskapa den goa känslan
Vad ser du runt omkring dig? Vem är där? Var är du? Se det klarare, gärna med mycket färger.
Vad hör du? Öka volymen! Och känn in känslan. Var sitter känslan? Rör den sig? Iså fall, låt den röra sig fortare. Och fortplanta sig i hela din kropp. KÄNN IN KÄNSLAN ordentligt. Dubbla!

4. När du har den goa känslan (nästan på topp): Sätt din trigger!
Gör detta tre gånger innan du öppnar ögonen igen.
5. Testa av triggern genom att utlösa den. Notera vad som händer!

Träna ovanstående några gånger och testa av triggern tills du märker att det börjar funka.
Lägg till flera tillstånd/känslor som du behöver, antingen med andra ankare eller i samma ankare/trigger. Prova när "du behöver tillståndet" nästa gång. Se, hör och känn - sätt ankare!

Gör som proffsen - Träna trigger! 

Lycka till hälsar din mentale coach, ledarskapsexperten Kenth Åkerman. 

Kom ihåg: Gör du inget, får du inget!
 

2 kommentarer:

Lisbet Olofsson sa...

Jag missade denna pepp - har försökt förr att ankra bra sinnesstämningar. Jag skjuter bredvid målet och kan inte känna in känslan. Har inget större minne av hur det var när det gick bra. Detta fick mig att tänka till ordentligt med hur fort jag lägger bort känslan i det jag gör.
Kan det vara så.

100% Åkerman sa...

Lisbeth! Det du pratar om är säkert inte helt ovanligt. När jag gör övningen är det en del som "himlar" med ögonen och undrar: "Vadå se bilder? Jag ser inget...". "Vaddå dubbla känslan... jag känner inte så mycket...".

Alla minnen byggs av våra sinnnen. Syn, hörsel och känsel är de starkaste. Några minnen sitter starkt i dofter och smaker. Så funkar vi alla. Sedan har vi lättare eller svårare att återskapa minnena. Då gäller det att använda sinnena igen; se, höra och känna för att återskapa situatonen.

Hjärnan har fyra grundläggande förmågor enligt mig:
- ta in information
- återskapa information
- fatta beslut
- fantisera

Använda dessa förmågor! Inte minst fantasin.

Nästa gång du upplever något riktigt skönt. Stanna i känslan längre än vanligt. "Hjälp" dina sinnen att få ett gott minne. Se extra mycket, lägg märke till detaljer. Lyssna noga vad du hör. Säg saker högt som påminner dig om situationen. Notera känslan och verkligen "var i känslan". Lägg även till doft och smak. Varför inte sätta det ordentligt i kroppen också genom rörelse.

Motion creates emotion!
Lycka till!

Related Posts with Thumbnails