Annonser





Mer inspiration

Veckobrev

Föredrag

Produkter

Mötesplatsen

Sök i bloggen

tisdag 19 februari 2013

Släpp kontrollen!

Måste du ha kontrollen?

”Välkommen hit! Ser fram emot en inspirerade eftermiddag tillsammans med Kenth. Själv har jag precis frisknat till från flunsan. På planet till Västindien satt jag framför ett par som hostade och snörvlande hela resan. Två dagar senare låg jag med 40 graders feber och sjuk hela semestern... ”
Så lät det när min kund introducerade mig igår.
Vilken fortsättning förväntar du dig?
  • Ett positivt eller negativt scenario?
  • Katastrof eller lycka?
Oavsett, säger det säkert mer om dig och hur din hjärna fungerar än om hur verkligheten verkligen var...
Han kunde ha fortsatt med ömkande hur tråkigt och fel allt blev och hur synd det var om honom…
Men istället fortsatte han ungefär så här:
”Jag har aldrig i mitt 60 åriga liv varit sjuk på resa förut så det var kanske på tiden. Och nu kan jag resa till jag blir 90 år utan att bli sjuk igen. Jag har ju haft mitt så att säga.”
Vilken härligt skön inställning! 


Varför gräma sig över saker du inte kan påverka. Varför älta saker som redan hänt. Det som varit har farit. Allt är övergående. Visst, det är aldrig direkt kul att vara sjuk och framförallt inte på en långväga semesterresa som dessutom säkert kostat en slant. Men attityden, jag älskar den! 

Det du fokuserar på får du mer av.Jag tror mig ana att han, trots sin förkylning, hade en ganska trevlig semester. Hans "program" tillåter inte att flunsan ska få förstöra, vad tror du?
Kunde alltså inte fått en bättre inledning på mina två timmar med cheferna… Blev dessutom en av årets bästa ”shower” när det senare fortsatte med workshop kring värderingar och verksamhetens ledord. Går in på mitt 15 år som inspiratör och det blir bara roligare. Och jag vet att jag gör det med den äran. Det är helt enkelt grymt kul att få den äran att inspirera människor och skapa förändring!

Vilja ha kontrollen och få rätt
I förhandsinformationen till samma seminarium fick jag veta att en av deltagarna (över 20 chefer) lagt in sitt "veto". Processen hade avstannat och backat ett par steg i höstas.

Utan att veta vem detta var blev det ändå väldigt tydligt under det 2 timmar jag höll på. Helt enkelt en person som vill få rätt och vill ha det på "sitt sätt". kanske vill hon visa sin makt (har kunna styra och ställa en del då tidigare överordnad chef varit "osynlig") eller så vill hon  inte göra ett dåligt avslut (har inte många år kvar att jobba tippar jag...). Nyckelordet är: KONTROLL.
Kontroll hämmar...
Tyvärr hämmar detta övriga deltagare. Det hämmar kreativitet, nytänkande och den förändringsvilja som finns.
Drar vi en parallell till det personliga planet kan du kanske komma på dig själv med att "ta över" andras arbetsuppgifter (för då blir det rätt) eller att du säger till sonen/dottern att packa sin väska, men sedan ändå gör det själv. För då har du kontrollen att inget saknas. Du vill få det rätt och veta (ha kontroll) att det också blir så. Kan det vara så? Och vilka konsekvenser kan det få?


Egentligen inget konstigt för med känslan av kontroll kommer också känslan av tillfredsställelse. Kontroll är en viktig nyckel till lycka enligt den "lyckoforskning" som finns.

Avslutningsvis...

Verkligheten styrs av omgivningen runt omkring dig. Eller rättare sagt hur du tolkar den.
Välj vad du fokuserar på och våga släppa kontrollen. Bli inte förvånad om du ser att det händer saker ändå. Tillfredsställelsen när människor själva börjar ta ansvar. Människor som växer. Du behöver inte vara med överallt, med "fingrarna i syltburken"... Istället kan du  ägna dig åt de du ska göra...

Inte alltid lätt, men välgörande - för alla!

måndag 18 februari 2013

Självfeedback: Gör dig själv en tjänst!

Självfeedback –
gör dig själv en tjänst

Min son Emil, som går i sjunde klass, hade utvecklingssamtal i skolan häromdagen. Ett tillfälle då man ser över och utvärderar tiden som varit och sätter mål för kommande period.

Det handlar om tre olika delar i hans IUP (Individuella UtvecklingsPlan); personlig utveckling, lära att lära och kunskapsutveckling. Numera sker detta digitalt på nätet, tidigare hade han en egen IUP-bok. Något jag skulle önska att vi alla skulle skaffa oss, en egen IUP-bok, en bok med vår egna individuella utvecklingsplan.
Den sistnämnda delen i IUPn handlar om kunskapsutveckling. Det är kanske den enklaste delen att sätta fingret på. Det handlar om kunskap och fakta, vad behöver man lära för att klara av kursen, få godkänt (E) eller nå översta ribban, högsta betyg, ett A. Samtidigt som det nya betygssystemet (A till E) inte är helt självklart och enkelt, finns möjlighet till tydlig återkoppling då målen är beskrivna. Detta är något vi alla känner igen.

Det handlar alltså om VAD DU HAR LÄRT dig och vad du behöver lära framöver för att nå de mål du själv sätter och de krav som ställs för att uppnå vissa betygsnivåer.
Lära att lära innebär att förstå på VILKET SÄTT MAN LÄR sig bäst och hur man kan utveckla sitt eget sätt att lära in nya saker och befästa den kunskap man har. Slutligen har vi personlig utveckling som handlar om vad och HUR MAN UTVECKLATS som person. Emil har som mål att ”bli bättre” och att ”gå ut nian med bra betyg”.
 
Vilka skulle dina mål vara på dessa tre olika delar;
personlig utveckling, lära att lära och kunskapsutveckling?
För att bli bättre behöver du träna, prova nya saker, utvecklas utanför den kompetens du redan har. Inte göra ”samma samma” hela tiden. För att sedan veta att du är på rätt väg behövs återkoppling eller feedback som det heter på nysvenska…
Självfeedback - mästarnas frukost
Det sägs att feedback är vad mästarna äter till frukost. Utan utvärdering och feedback vet du inte vad du gjort bra. Utan feedback har du svårt att sätta fokus på vad du behöver träna mer på, lära dig eller göra annorlunda. Vi behöver alla stanna upp och ha ett lite utvecklingssamtal, med oss själv emellanåt.

Här är ett enkelt sätt:
Efter en dag på jobbet, ett specifikt möte eller kanske ett samtal med en kund.

Gå igenom följande fem frågor.
  1. Vad gjorde du bra?
  2. Vilket tillstånd var du i? (Vilken energi? Vilket humör? Vilka känslor)
  3. Vilka aktiviteter har du gjort? (Gjordes rätt saker? Rätt ordning? Högsta standard?)
  4. Hur var innehållet (Gjordes det på rätt sätt? Rätt prioritering?)
  5. Hur var framförandet? (Kroppshållning? Ord? Röstläge?)
När du svarat på ovanstående får du en klarare bild (och ärligare bild kanske?) om hur din insats var. Du gör denna reflektion bara för dig själv, om du inte är ärlig är det bara dig själv du lurar…

fredag 15 februari 2013

Hur känns det att känna?

Hur känns det att känna?

Tänk efter: "Hur känns det just nu?"
Svaret blir... mer positivt eller mer negativt...
Oavsett vad du svarar på frågan, ställer jag direkt en följdfråga:
"Hur känns det att känna så?"

Nu kanske det händer saker inombords. Det väcker upp något hos dig på ett djupare plan. Kanske känner du motivation att förändra, att göra något annat eller att verkligen stanna upp i känslan och njuta fullt ut, om än bara för någon minut.
Hur känns det att känna så? Denna fråga var en av familjeterapeuten Virgina Satirs många frågor som hon använde sig av med goda resultat.
(Vill du bli ännu bättre på att ställa frågor och lyssna, samt få andra att prestera? Missa inte min öppna utbildning i Coachande ledarskap i Stockholm 10-11 april)



Toyotas fem "Varför"-frågor!
Det är med vår kommunikation vi kan förändra, utveckla och fördjupa saker. Biltillverkaren Toytas klassika fem varför frågor leder dig på djupet.
Om vi fortsätter exemplet kring "Hur känns det?" skulle det enligt Toyta-modellen kunna bli följande:
Svar: "Jag känner mig lite stressad..."
Då kan de fem varför frågorna se ut som följer:
1. Varför känns det så? "jo, därför att jag inte har gjort..."
2. Varför har du inte gjort? "jo, därför jag inte hann..."
3. Varför hann du inte? "jo, därför jag var var för optimistisk..."
4. Varför var du för optimisktisk? "jo, därför jag vill vara snäll...."
5. Varför vill du vara snäll? "jo, därför då blir jag uppskattad..."
Några slutsatser du kan komma fram till...
  • Är det verkligen sant att du inte blir uppskattad om du inte hinner?
  • Vad händer om du inte hinner? Kommer världen att rasa?
  • Hur kan du bli/känna dig uppskattad ändå?

Det viktigaste är inte alltid svaret. Det kanske istället är frågan. Att ställa frågor och vara nyfiken på svaret kan vara nog så spännande.
För att frigöra potential i dig själv och i andra. För att få andra att själva tänka till. För att få andra att själv se konsekvenser. För att få andra att börja agera och göra saker. Då är det kraftfullt att använda frågor!
Det viktigaste kanske inte ens är frågan. Utan att du är ärligt uppriktigt nyfiken och hur du ställer frågan.

onsdag 13 februari 2013

Så som du ser dig själv, sån blir du

Medveten förändring

Så som du ser dig själv, sån blir du. Är det verkligen sant?
Det skulle innebära att människor som andra ser som buttra tråkmånsar själv också ser sig som buttra och tråkiga att umgås med. Det är inte helt säkert.  Vad är orsak, vad är verkan? Vad här hönan, vad är ägget?
Säkert har du hört andra, eller dig själv säga att ”jag är inte kreativ”, ”Jag är en slarver…” eller ”Jag har inte tur…” och liknande. Jag själv fick höra från min son häromdagen ”Du är alltid sen… ” Och det stämmer en hel del gånger får jag erkänna, men inte alltid. Problemet är att efter några tillfällen när jag varit sen blir det en ”sanning”, i alla fall för honom. Mitt beteende har skapat en bild av mig. Jag blir förstås lite stött, men samtidigt glad att han gör mig medveten. Då får jag något att träna på.
All aktiv förändring startar med att bli medveten om din omedvetenhet.
Om jag sedan ser mig själv som en tidsoptimist, en Alfons Åberg pappa som ”ska bara” och dessutom född en timma försent kommer det kanske inte bli någon förändring.
Så som du ser dig själv, sån blir du.
Stämmer det verkligen?


Jag har träffat många som använder sig av affirmationer, de säger positiva saker om själv i presens. Peppar upp sig själva framför spegeln. Ett perfekt sätt att ge dig själv boost, bryta invanda mönster i dina tankar och känslor och alstra energi. Min favorit är klippet på Youtube med Jessica framför spegeln i badrummet. Denna ger även mig energi! Kolla här!
All medveten förändring startar att du vill förändras och tror att förändring är möjlig.
Om jag då vill ändra på bilden kan jag börja att se mig själv som en ”person som kommer i tid”. Sedan räcker ju inte bara tanken. Det krävs handling. Det krävs ett ”görande”. Du är vad du tänker, men blir vad du gör. Säkert har du hört uttrycket: Action speaks louder than words. Det ligger en hel del i det. Jag hör inte vad du säger för dina handlingar skriker så.
Så som du ser dig själv, sån blir du. Om detta stämmer, vad blir då möjligt?
Så här i inledningen på det nya året. Med nya friska löften, ett nytt år av möjligheter, hur vill du utveckla bilden av dig själv? Hur vill du vara? Vem behöver du vara? Vad behöver du göra för att både må bra och få gjort det du vill? Kreativ, fokuserad, lyhörd, noggrann, punktlig…
Själv kommer jag arbeta med ”fokus” och ”göra klart” som några nycklar under året. Som starkt extrovert, flexibel och med ”impulskontroll som en kladdkaka” för att citera en av Mia Skäringers repliker i filmen Pappas pojkar har jag lätt för att slarva bort både tid och kompetens. Och så gick det en dag till…
Vilket blir ditt fokus?

Semlor och service

Semlor säljs idag från november fram till slutet februari. Med peak runt Fettisdagen som var igår den 12 februari. Själv råkade jag vara i Älvsjö på uppdrag och fick av en tillfällighet smaka "Stockholms bästa semla".

Ett litet mästerverk! Vid första anblicken inte annorlunda än en klassisk semla. Men smaken...!

Efter välförrättat värv och innan tåget skulle ta mig hemåt igen letade jag givetvis upp Älvsjö Konditori. Som det serviceproffs jag är ville jag finna källan.

Väl där hittade jag ett normalstort bageri och konditori, med några bord för servering.  Café och lunchservering en trappa upp. För dagen rejält uppbullat, eller ska jag säga uppsemlat ;-) De var förberedda på anstormning! Det var bara att ta nummerlapp. Tror att det säkert var kö hela dagen. Fyra expediter betjänade kunderna och levererade semlor på löpande band.

32 kronor för en stor, det fick bli två! 64 kronor. Du kan köpa två semlor i livsbutiken för 25-30:-. Alltså halva priset! Är det värt det? Förra året sålde man över 7 000 semlor under semmelperioden. En och annan semla blir det med andra ord...


En slät bulle, lite grädde, rostad mandel (tydligen ett av framgångsrecepten) i mandelmassan och äkta florsocker. Där är produkten. Kommer i fyra varianter; liten, mellan och normal stor. Samt en semmelkrans.

Jo tack! Jag är inget proffs på semlor på något sätt. Den smakade mycket bra. Kändes att det var "äkta" varor som smör, grädde, rikligt med mandel etc.

Utmärkelsen "Årets semla" säljer. Samt inte minst bloggen Semmelmannens utlåtelse. En omsättning på semlor för mellan 175-200 000:- är inte illa på en enkel produkt med relativt kort säsong.












Uppsumering:
  1. - du behöver inte ha den billigaste produkten för att sälja bra
  2. - även en "enkel" produkt kan dra långväga kunder
  3. - använd äkta råvaror, kostar så lite men ger valuta
  4. - få bloggare att jobba för dig (Semmelmannen)
  5. - använd utmärkelser i din marknadsföring ("Årets semla")
  6. - förbered anstormning (packa i kartong)

Marknadsföring och försäljning kan vara enkelt om du gör det enkelt!


Related Posts with Thumbnails